Calcularea pensiilor cu acest program se face conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii cu modificarile ulterioare.

Programul poate fi folosit GRATUIT de persoanele asigurate in acest sistem fie ca au iesit la pensie si doresc sa verifice corectitudinea calcularii fie ca intentioneaza sa verifice punctajul curent obtinut. citeste

Imagine 1: Date necesare pentru persoana
o persoana


In sistemul public se acorda urmatoarele categorii de pensii:
 1. pensia pentru limita de varsta;
 2. pensia anticipata;
 3. pensia anticipata partiala;
 4. pensia de invaliditate;
 5. pensia de urmas.
 6. citeste
Imagine 2: Date necesare pentru fiecare an
un an

Cuantumul pensiei

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului pensiei cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul pensiei este calculat de catre programul de calcul prin insumarea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu punctajul suplimentar corespunzator contributiei la asigurarile sociale. Pentru aceasta asiguratul trebuie ca dupa completarea datelor personale si apasarea pe Continuare sa completeze rubricile salariul tarifar lunar sau orar (dar nu ambele concomitent), sporuri in % si sporuri fixe pe fiecare an de la inceputul activitatii pana la incetarea activitatii. Trecerea de la un an la altul se face tot prin apasarea pe "Continuare". citeste

In vederea obtinerii unui rezultat corect se impun urmatoarele reguli minime de operare:
 • Salariile tarifare lunare sau orare vor fi luate din cartea de munca pentru ca acolo sunt respectate perioadele de inscriere a salariilor nete sau brute conform legii.
 • Sporurile vor fi luate din adeverintele obtinute de la angajator.
 • Aceste date trebuie sa fie identice cu cele folosite de casa de pensii la recalcularea conform legii 19/2000 pentru cei iesiti la pensie inainte de 1 aprilie 2001.
 • Incepand cu septembrie 1992 salariile trecute in cartea de munca au incluse si sporurile cu mici exceptii (sporul de noapte) astfel ca pentru un calcul corect dupa aceasta data se vor completa rubricile sporuri numai dupa ce se incredinteaza ca acestea nu sunt incluse in cifrele inscrise in cartea de munca
 • Pentru asiguratii iesiti la pensie dupa data de 1 aprilie 2001 sau cei care nu au iesit la pensie, la care se tine evidenta sumelor pentru care s-a platit contributie in format electronic la casa de pensii, pot sa completeze sumele de pe instiintarea anuala primita de la casa de pensii teritoriala. Prin aceasta instiintare se certifica sumele cu care s-a contribuit lunar si punctaje lunare, dar lipsesc punctajele suplimentare.
Corectitudinea rezultatelor obtinute a fost verificata pe cateva zeci de calcule efectuate pe cazuri care ulterior au primit decizia de recalculare sau de iesire la pensie. In aceste cazuri diferentele au fost mici si datorate diferentelor de aproximare la ultima cifra precum si a modului de deducere a sporului de vechime practicat de programul oficial al Caselor de Pensii.
Trebuie deasemenea sa atragem atentia ca rezultatul calculului depinde in principal de corectitudinea introducerii datelor si mai ales daca acestea sunt identice cu cele detinute de Casa de Pensii teritoriala.
Din aceste considerente in cazul unei diferente mari intre rezultatul calculului cu acest program si cel din deciziile primite de la Casa de Pensii teritoriala trebuie o atenta verificare a datelor si numai dupa aceia o eventuala contestare. In procesul de verificare va putem ajuta printr-un dialog pe Forumul deschis pe acest site.

Desi am incercat sa tinem cont de toata legislatia referitoare la pensii, rezultatul calculului trebuie considerat informativ si nu poate fi utilizat ca proba in contestatiilor dumneavoastra. Doar Casa de Pensii teritoriala va poate stabili legal pensia cuvenita.