Subiect "obtinerea pensiei in Romania" Deschis de Iosep Isac la data: 11/03/2008 2:27pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
obtinerea pensiei in Romania
Scris de: Iosep Isac la data: 11/03/2008 2:27pm
Gen:M
Data nasterii:1946
Stagiul de cotizare:10 ani
Alte date:In Romania am studiat 5 ani la facultate si 10 ani am lucrat ca profesor de liceu.
Intrebare:Cui trebuie sa ma adresez pentru obtinerea pensiei,ce acte trebuie sa prezint,care este valoarea pensiei?
Va multumesc
Re: obtinerea pensiei in Romania
Scris de: la pensie la data: 11/03/2008 3:47pm
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta in functie de luna de nastere intre septembrie 2009 si noiembrie 2010. Calculul exact puteti sa-l faceti cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.

Facultatea urmata la zi si absolvita este recunoscuta ca stagiu de cotizare si se adauga la stagiul cotizare propriu zis , asemanator si stagiul militar. Acestea va ajuta sa indepliniti stagiul minim de cotizare care este conditie pentru acordarea pensiei si care variaza intre 12 ani si 4 luni si 12 ani si 10 luni in functie de luna dv de nastere si il determinati cu acelasi program de pe site-ul nostru.
Pentru deschiderea dreptului de pensie exista doua posibilitati:
1. Daca aveti domiciliu intr-o tara cu care Romania are conventie de reciprocitate (ex. tarile din UE) si ati lucrat si cotizat si in acea tara va puteti adresa, cu dosarul de pensie, institutiei care se ocupa cu pensile in tara de domiciliu, care printr-un schimb de corespondente cu Casa Nationala de Pensii din Romania (CNPAS) stabilesc drepturile de pensii din cele doua tari si le cumuleaza in tara de domiciliu.
2 . Puteti mandata printr-o procura speciala, eliberata de ambasada sau un consulat al Romaniei in tara de domiciliu, o persoana din Romania sa depuna dosarul de pensie la Casa Judeteana de Pensii de care apartine persoana mandatata.
Dosarul trebuie sa contina urmatoarele acte:
-Cerere
-Carnet de munca in original si copie
-Livret militar original si copie
-Diploma de studii original si copie
-Adeverinta de la institutul de invatamant superior sau foaia matricola din care sa rezulte perioada in care ati urmat la zi cursurile de invatamant superior
-Procura speciala pentru mandatar in care trebuie sa fie specificat codul numeric personal al pensionarului.
Dosarul trebuie depus in termen de 90 zile de la indeplinirea conditiilor de pensionare
Pensia depinde de salariile avute pe toata perioada de cotizare si nu putem sa o precizam.
Trebuie sa va semnalam ca exista o hotarare de guvern 1768/2005 care fixeaza obligatia ca detinatorii de carnete de munca persoane juridice sau fizice cum este cazul dv sa le predea la Casele Judetene de Pensii pentru introducerea datelor pe care le contin in arhiva electronica . Ultima data de predare stabilita este 30 noiembrie 2008 . Si acestea se pot depune de catre o persoana din Romania mandatata cum am precizat mai sus.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1