Subiect "contributie individuala pentru pensie suplimentara" Deschis de scarlatescu elena la data: 01/21/2009 2:02pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
contributie individuala pentru pensie suplimentara
Scris de: scarlatescu elena la data: 01/21/2009 2:02pm
Gen:
Data nasterii:15.09.1959
Stagiul de cotizare:25
Alte date:
Intrebare: Vreau sa stiu daca exista posibilitatea sa contribui suplimentar la fondul de pensii de stat in vederea maririi punctajului la pensionare si care este procedura, ce procent tb sa platesc etc.
Re: contributie individuala pentru pensie suplimentara
Scris de: la pensie la data: 01/21/2009 7:15pm
Da exista aceasta posibilitate prin incheierea unui Contract de asigurare sociala cu Casa de pensii.
Noi insa suntem de parere ca incheierea unui Contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii constituie o investitie cu rentabilitate foarte slaba si se justifica numai in cazurile in care prin acesta se completeaza stagiul minim pentru a deschide dreptul la pensia la limita de varsta sau pentru completarea stagiului complet de cotizare care deschide dreptul la pensie anticipata sau anticipata partiala sau dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupele de munca. Dv neaflandu-va in niciunul din aceste cazuri consideram ca nu este recomandabila incheierea unui astfel de contract.
Contractul de asigurare sociala se incheie pentru o suma lunara de minim ΒΌ din salariul mediu pe tara care sta la baza bugetului de asigurare sociala pe anul respectiv. Pentru acesta trebuie platit in intregime CAS-ul ( platit de angajator si angajat)
Pentru anul 2009 aceste sume sunt. Slariul mediu pe economie 1820 lei, CAS total probabil cel din decembrie 2008 adica 28%. Ca urmare a acestor cifre pentru 0,25 puncte anuale urmeaza sa platiti lunar timp de un an: (1820:4)X0,28=125 lei.
Hotararea dv o luati avand in vedere cele prezentate de noi.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1