Subiect "spor vechime,compensaţii." Deschis de Tabarcea Petru la data: 02/03/2009 9:23am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
spor vechime,compensaţii.
Scris de: Tabarcea Petru la data: 02/03/2009 9:23am
Gen:m
Data nasterii:23 august 1951
Stagiul de cotizare:38 ani la momentul actual
Alte date:Nu am vărsta de pensionare,dar îmi propun să aprofundez legislaţia şi calculul pensiilor pentru a putea ajuta foarte multe persoane care au probleme cu acest subiect.
Intrebare:1.Dacă pănă în anul 1990 sporul de vechime era cuprins în salarul din carnetul de muncă,ori trebuie solicit de la unităţile unde am lucrat adeverinţe în acest sens.Am înţeles de la cineva că pănă în 1990 sporul de vechime este cuprins în calcul(program calculator)de către casa pensii,fără a se solicita adeverinţe de la unităţi?
Intrebare;2.Dacă acele compensaţii(specifice anilor 90-95 )care se regăsesc în carnetul de muncă sănt sporuri care se iau în calcul?
Inrebare:3.Dacă prin prezentul program se calculează automat pensia suplimentară?
Re: spor vechime,compensaţii.
Scris de: la pensie la data: 02/04/2009 8:40am
1 Sporul de vechime a fost acordat la origine ca spor pentru vechime neintrerupta care se pierdea la plecarea prin demisie si se mentinea la plecarea prin transfer . Mai tarziu acest spor a fost transformat in ce se intelege acum prin spor pentru vechimea totala. Prin prevederile legislative acest spor de vechime trebuia sa fie inclus in salariul inscris in carnetul de munca dupa aprilie 1992.
Avand in vedere cele de mai sus Programul de calcul al pensiei de la Casa de Pensii deduce sporul de vechime, in functie de vechimea totala, in perioada anterioara lui 1 aprilie 1992 fara sa tina cont de sporul primit daca este trecut sau nu in adeverinte.
Programul de pe site-ul nostru nu calculeaza automat acest spor dar am postat pe Forum modul de determinare al acestuia la “Spoul de vechime”
2. Sporurile primite inainte de aprilie 1992, fie in % fie in valoare fixa daca au avut caracter permanent (pe o perioada mai mare) sunt luate in calculul punctajului pensiei.
3. Punctajul pentru pensia suplimentara este calculat automat de programul “Calcul pensie” de pe site-ul nostru.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1