Subiect "referitor adeverinte" Deschis de purece eugenia-doina la data: 02/07/2008 6:07am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
referitor adeverinte
Scris de: purece eugenia-doina la data: 02/07/2008 6:07am
In perioada august 1972-noiembrie 1975 am lucrat ca inginer proiectant la un institut de proiectari.Eram salarizati in acord.prin urmare salariile lunare brute erau diferite in fiecare luna din cauza acordului .Am solicitat institutului unde am lucrat adeverinta cu salariile lunare brute realizate conf art 164 1a din legea 19/2000.am solicitat deasemeni sporurile cu caracter permanent sau temporar (acord,vechime,premii,vechime0care au fost incluse in baza lunara de calcul a contribitiei de asigurari sociale cf art 1 din decretul 389/72.Institutl un de am lucrat mi-a raspuns;,,nu sant considerate sporuri cu caracter permanent si nu sant luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual corespunzator perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 formele de retribuire in acord.Nu mi-au dat adeverinta cu salariile lunare brute in perioada in care am lucrat la ei, cf.art 164 1a din legea 19/2000.
Intrebarea mea este:trebuie institutul sa-mi dea adeverinta cu salariile lunare brute sau nu?Precizez ca ma pensionez la limita de varsta.Am apelat la dvs neavand alt mijloc de informare mai prompt.Va multumesc.
Re: referitor adeverinte
Scris de: lapensie la data: 02/07/2008 9:00am
Intradevar Casa de Pensie calculeaza punctele lunare dupa salariile scrise in cartea de munca care sunt de fapt salarii tarifare. Notiunea de salariu brut se refera daca a fost extras impozitul sau nu.Si celelalte intreprinderi au dat adeverinte cu salariile tarifare nu veniturile realizate. Sistemul public de pensii este de tip contributiv. Deci pentru a vedea cat de corecta este pozitia institutului la care ati lucrat si aveti documente din perioada respectiva verificati daca retinerea de 2 % pentru pensia suplimentara care a inceput din 1 ianuarie 1967 a fost retinuta din salariul tarifar sau din venitul lunar realizat .Aceasta contributie a fost la inceput aplicata unei baze de calcul mai mici care s-a extins in timp ajungandu-se la intregul venit realizat iar baza de calcul este transmisa lunar in format electronic la Casa de Pensie.
Re: calcul pensie
Scris de: sima lucretia la data: 10/30/2012 5:26am
Gen: feminin
Data nasterii:02 aprilie 1956
Stagiul de cotizare:35 ani 4 luni
Alte date:
Intrebare:Postul de lucru mi s-a desfiintat si am de ales intre ajutorul de somaj(600 RON)si pensia partial anticipata.
Exista posibilitatea ca la Casa de pensii sa pot solicita contra cost un calcul al pensiei la acest moment(punctaj)la care sa fie aplicat procentul conform lunilor ramase pana la pensia la limita de varsta?
Am intrebat telefonic la Casa de Pensii Pitesti, iar raspunsul a fost o bataie de joc.
Va rog din suflet, vreau un raspuns urgent, care sa ma ajute sa iau o decizie.
Cu multumiri si stima,
Lucretia Sima
Re: referitor adeverinte
Scris de: la pensie la data: 11/01/2012 4:06pm
Sfatul nostru este sa acceptati somajul pentruca prin aceasta veti cere pensie anticipata mai tarziu si diminuarea acesteia va fi mai mica.
Astfel cu cateva luni in urma va spuneam ca daca cereati pensie anticipata partiala in 02 iunie 2012 diminuarea era de 38,25 % iar daca o cereti acum diminuarea ar fi de 34,5% .
Daca acceptati somajul pe un an si cereti pensie anticipata partiala atunci diminuarea va fi de 25,5 % iar pensia va fi cu putin mai mare deoarece se va lua in calcul si perioada de somaj.
Din pacate nu cunoastem nicio modalitate legala sa cereti Casei de pensii sa va calculeze o pensie ipotetica.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1