Subiect "sporuri la calcularea pensiei" Deschis de cring cornelia la data: 03/09/2009 1:56pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
sporuri la calcularea pensiei
Scris de: cring cornelia la data: 03/09/2009 1:56pm
Gen:masculin
Data nasterii:12 05-1948
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:
Intrebare:Sotul meu si-a depus actele pentru pensie anticipata.Vrea sa stie daca la calculul pensiei se iau in considerare sporul de vechime si sporul pentru lucru sistematic peste program normal(conf. Lg. 57/1974 alin. 4, Lg.49/1992 si CCM Anexa 2A).Perioada in care a beneficiat de aceste sporuri este 01.07.1974-01.o1.1991, perioada in care a lucrat la Icepronav Galati.De la casa Judeteana de pensii Mehedinti, i s-a spus ca aceste sporuri nu s-ar acorda.Ce poate face in acest caz?
Va multumesc anticipat, Cornelia Cring
Re: sporuri la calcularea pensiei
Scris de: la pensie la data: 03/10/2009 3:31am
Credem ca sotul dv a inteles gresit dar aceste sporuri sunt luate in calculul pensiei:
-Este adevarat ca sporul de vechime nu se ia in calcul cel trecut in adeverinta, pana in aprilie 1992, pe care speram ca a depus-o la dosarul de pensionare, ci este luat in calcul un spor de vechime determinat automat de programul de calcul pensie. Acesta este egal sau mai mare cu cel din adeverinta.
- Sporul pentru lucru sistematic peste program acordat pentru ocuparea unor functii incepand cu cea de sef de echipa au fost luate in calcul si la recalcularea pensiilor din anul 2005 si sunt precizate in Anexa la OU 4/2005
Daca a depus adeverinta cu aceste sporuri si nu au fost luate in calcul sau daca nu a fost acceptata adeverinta, la primirea deciziei de pensionare trebuie sa faca o contestatie la Casa de Pensii si concomitant sa deschida o actiune in justitie. Instanta care rezolva aceste litigii este Tribunalul Judetean iar actiunea este scutita de taxe.
Re: sporuri la calcularea pensiei
Scris de: valeria la data: 09/17/2009 7:00am
Intrebare: As dori daca se poate sa primesc raspuns la urmatoarea intrebare:

Sporul pentru lucru sistematic peste program normal, care se ia in calcul la pensie, este limitat la maxim 25% ?
Daca raspunsul este DA, prin care articol de lege este explicit reglementat acest cuantum maxim ?

S-a primit de la angajator, pentru acelasi tip de spor, doua adeverinte astfel:
1. Pe prima adeverinta este trecut sporul pentru lucru sistematic peste program normal, in procentele care au rezultat prin impartirea orelor lucrate la orele normale din fiecare luna, iar aceste procente au rezultat foarte diferite de la o luna la alta de la 0% pana la 200%.

2. Pe a doua adeverinta este trecut sporul pentru lucru sistematic peste program normal lunar, în procente diferite de 15, 20, maxim 25%, acesta fiind calculat de angajator, ca o medie pe diferite perioade.

La eliberarea adeverintelor angajatorul a spus ca, Casa de Pensii o sa o ia in considerare cel mai probabil, adeverinta cu limita de maxim 25%.

As dori sa stiu cum este corect si cum se poate valorifica cel mai bine acest spor pentruca in perioada 1975 - 1990 persoana in cauza a lucrat foarte multe ore peste programul normal, fiind sofer de cursa lunga.

Va multumesc
Re: sporuri la calcularea pensiei
Scris de: la pensie la data: 09/18/2009 7:46am
Pentru Valeria
Nu cunoastem o prevedere legala care sa limiteze sporul pentru lucru sistematic peste program.
Introducerea in calculul pensiei a acestui spor a fost facuta prin Legea 49/1992 art III 1, care modifica art 10 al legii 3/1977, vechea lege a pensiilor si aceste acte normative nu contin limitari ci introduc acest spor in cadrul sporurilor permanente luate in calculul pensiei.
Ne exprimam indoiala privind luarea in calcul a acestor adeverinte deoarece angajatorul a inteles gresit ce reprezinta acest spor si l-a confundat cu orele suplimentare lucrate peste program.
Acest spor era acordat deobicei functiilor de conducere (dar si altor categorii) care prestau ore suplimentare peste program si pentru acestea li se acordau prin contractele individuale un spor la salariu care se exprima in procente si care era fix pe perioada contractului individual exemplu pe un an.
Deci daca in a doua adeverinta nu este specificat ca acesta este calculat ca o medie a mai multor luni are sanse mai mari sa fie luata in calcul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1