Subiect "stagiul minim de munca" Deschis de Suzana la data: 03/18/2009 5:54pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiul minim de munca
Scris de: Suzana la data: 03/18/2009 5:54pm
Gen:
Data nasterii:august 1958
Stagiul de cotizare:13 ani
Alte date:
Intrebare:Sint cetatean roman stabilit in USA.Vechimea in munca in Romania este aproximativ 13 ani.Care sint modalitatile de completare a stagiului minim de munca de 15 ani pentru a beneficia de pensie in Romania? In prezent lucrez in USA.
Re: stagiul minim de munca
Scris de: la pensie la data: 03/19/2009 2:19pm
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta in august 2018 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizatie de 15 ani.. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Completarea stagiului de cotizare fara a lucra se poate face prin incheierea unui Contract de Asigurare Sociala cu Casa Judeteana de Pensii sau de Sector .
Dar avand in vedere situatia dv noi credem ca nu puteti incheia un astfel de contract cat aveti resedinta in alta tara bazandu-ne pe urmatoarele prevederi:
-Art 4 din legea pensiilor 19/2000 prevede “Asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania”
-In Contractul de Asigurare Sociala care se incheie cu Casa de Pensii in acest caz la punctual 5.4 se prevede ca obligatie a asiguratului “Sa se prezinte la sediul Casei atunci cand este solicitat, respectand termenul prevazut in invitatie”.
Totusi pentru siguranta va puteti adresa si unei Case de Pensii.
Valoarea minima care se poate plati lunar prin incheierea Contractului de Asigurare Sociala este de 133 lei
Exista posibilitatea cumularii stagiilor de cotizare lucrate in Romania si stagiile de cotizare lucrate in alta tara daca Romania are incheiata o conventie cu acea tara in acest sens. Dupa informatiile nostre cu USA nu exista inca incheiata o asemenea conventie dar in viitor poate se va incheia.
Mai multe informatii gasiti pe site-ul CNPAS la adresa http://www.cnpas.org/portal/
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1