Subiect "Vechime în munca" Deschis de Delia Jurje la data: 12/06/2017 3:59am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Vechime în munca
Scris de: Delia Jurje la data: 12/06/2017 3:59am
Gen:F
Data nasterii:13.07.1963
Stagiul de cotizare:29 ani
Alte date:
Intrebare:M-at interesa cum se calculează pensia dacă am 29 de ani stagiul de cotizare și diferența pina la stagiul complet am lucrat în străinătate?Am înțeles ca la calculul pensiei se considera vechimea lucrata în străinătate, dar nu se ia în calcul cotizația. Mai exact,eu am lucrat în tara 29 de ani și acum lucrez în Anglia.Aici plătesc cotizația la pensie aferenta veniturilor.Când voi îndeplini vârstă standard de pensionare cum mi se va calcula pensia?
Re: Vechime în munca
Scris de: la pensie la data: 12/06/2017 10:10am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Concret in cazul dv vi se calculeaza doua pensii una pentru anii lucrati in Romania si alta pentru anii lucrati in Anglia
In Romania
Dv aveti stagiul complet de cotizare de 33 ani si 3 luni si acest stagiu este necesar sa-l realizati numai daca doriti sa cereti pensie anticipata sau anticipata partiala, dupa varsta de 57 ani si 6 luni. Daca nu realizati acest stagiu complet pana cand Anglia iese din UE stagiile de cotizare lucrate in Anglia dupa aceasta data se iau in calcul numai daca in formalitatile de iesire din UE se incheie un Acord bilateral intre Romania si Anglia, in domeniul asigurarilor sociale, asemanator celui in vigoare acum.
Pentru a obtine pensie pentru limita de varsta la varsta standard depensionare de 62 ani si 6 luni trebuie sa aveti stagiul de cotizare egal sau mai mare decat stagiul minim de cotizare de 15 ani conditie deja realizata fara stagiul de cotizare din Anglia. Deci pentru aceasta pensie nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Anglia
Cand veti realiza varsta standard de pensionare care in cazul dv este 62 ani si 6 luni veti depune un dosar de pensie, in Romania, numai cu stagiul cotizat in Romania iar pensia se va calcula conform legii pensiilor obtinand un punctaj total pe cei 29 ani lucrati in Romania. Dupa aceasta se va calcula un punctaj mediu inpartind punctajul total realizat la stagiul complet de cotizare (33,25 ani). Valoarea pensiei va fi calculata inmultind punctajul mediu cu valoarea punctului de pensie din data pensionarii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1