Subiect "pensionare lv cu stagiu realizat in italia" Deschis de horobet ghita la data: 08/08/2018 6:23pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare lv cu stagiu realizat in italia
Scris de: horobet ghita la data: 08/08/2018 6:23pm
Gen: M
Data nasterii: 03.1955
Stagiul de cotizare:22ani 11luni din care 3ani 10luni grI; 4ani 6luni grII
Alte date: 8ani Anglia
Intrebare:Cand indeplinesc cond de pensie LV?
Pot sa cumpar vechime pt deschiderea dr la pensie LV daca in compunerea stagiului complet intra si vechime UE?Multumesc!
Re: pensionare lv cu stagiu realizat in italia
Scris de: la pensie la data: 08/09/2018 1:43am
Credem ca ati incurcat tarile din UE in care ati lucrat.
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna martie 2020 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Anglia sau Italia pentruca dv aveti realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani lucrat in Romania .
Stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul dv in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 3 ani si 10 luni lucrat in gr I si 4 ani si 6 luni lucrat in gr II beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani si 9 luni. Pentru stagiul de cotizare in conditii deosebite nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare deoarece acest stagiu este mai mic de 6 ani.
Pentru stagiul de 3 ani lucrat in conditii speciale beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani si 6 luni, adica in luna septembrie 2018, daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu cca 1 an si 4 luni si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani.
In privinta completarii stagiului de cotizare pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare va semnalam ca daca ati satisfacut stagiul militar acesta se asimileaza stagiului de cotizare si se cumuleaza la stagiul de cotizare necesar acordarii reducerii varstei de pensionare. Daca nu aveti stagiu militar satisfacut si doriti sa cumparati stagiu de cotizare puteti sa faceti aceasta incheind un contract de asigurare sociala cu Casa de pensii conform prevederilor legii 186/2016 daca in ultimii 5 ani aveti o perioada similara in care nu aveti realizat stagiu de cotizare in Romania sau Anglia.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1