Subiect "Cumpărare stagiu cotizare" Deschis de Rodi F. la data: 08/22/2019 7:05am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cumpărare stagiu cotizare
Scris de: Rodi F. la data: 08/22/2019 7:05am
Gen:F
Data nasterii:1968
Stagiul de cotizare:9ani și 1 lună
Alte date:
Intrebare:se poate cumpăra stagiul de cotizare necesar? Sau ce este de făcut pentru a dobândi dreptul la o pensie? Care pot fi opțiunile? Perioadele de probă, netrecut în cartea de muncă se pot recupera?
Mulțumesc!
Re: Cumpărare stagiu cotizare
Scris de: la pensie la data: 08/22/2019 11:26am
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 63 ani daca atunci aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie de invaliditate pana la varsta standard de pensionare de 63 ani indiferent de stagiul de cotizare, daca comisia de expertiza a capacitatii de munca va constata reducerea capacitatii de munca sub 50 % si va incadreaza in unul din gradele de identitate.
Dupa data de 01 septembrie 2021 conform prevederilor legii pensiilor 127/2019 aveti dreptul la o pensie minima si daca aveti un stagiu de cotizare intre 1 ani si 15 ani.
Daca perioada de proba nu a fost trecuta in carnetul de munca trebuie sa cereti angajatorului o adeverinta in care sa fie precizata perioada si salariile de care ati beneficiat. Daca angajatorul a incetat activitatea trebuie sa cautati societatea care a preluat in administrare arhiva de personal a societatii in care ati lucrat si sa cereti adeverinta pentru perioda de proba.
Pentru completarea stagiului de cotizare in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta puteti incheia un contract de asigurare sociala astfel :
-Pana in data de 01 septembrie 2021 conform prevederilor legii pensiilor 263/2010. Conform acestor prevederi se poate incheia un contract pe perioada viitoare pentru o suma asigurata de minima egala cu salariul minim brut pe economie pentru care se plateste o contributie de 25 %. In prezent salariul minim brut pe economie este de 2080 si se plateste o contributie lunara de 520 lei.
- Dupa data de 01 septembrie 2021 conform prevederilor legii pensiilor 127/2019. Conform acestor prevederi se pot incheia urmatoarele contracte de asigurare sociala :
Pe perioada viitoare daca la momentul incheierii contractului are un stagiu minim de cotizare de 10 ani
Pe perioada trecuta pentru o perioada de maxim 5 ani in urma de la data incheierii contractului si daca pe perioada contractului nu a fost realizat stagiu de cotizare si daca la momentul incheierii contractului are un stagiu minim de cotizare de 10 ani
Pentru ambele contracte suma minima asigurata este salariu MEDIU brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale. Acest salariu mediu se stabileste in fiecare an si pentru comparatie in acest an salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale este de 2,5 ori mai mare decat salariul minim pe economie.
Contributia platita in cadrul acestor contracte este stabilita de codul fiscal de atunci si deci nu o cunoastem.
Deoarece ati cerut optiunile le-am prezentat pe larg si in final tragem urmatoarea concluzie :
- Incercati sa clarificati perioada de proba
- Faceti o analiza a posibilitatilor de a obtine pensie de invaliditate in functie de starea sanatatii dv .
- Daca pana in 01 septembrie 2021 nu beneficiati de pensie de invaliditate incheiati cu Casa de pensii un contract de asigurare sociala pe o perioada care sa va permita realizarea stagiului de cotizare de 10 ani si daca va puteti permite pentru toata perioada pana la 01 septembrie 2021.
- Dupa data de 01 septembrie 2021 faceti o noua analiza a posibilitatilor dv de a incheia un contract de de asigurare sociala.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1