Subiect "Virsta minima pentru pensie la limita de virsta" Deschis de Constantin T. la data: 08/26/2019 2:20pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Virsta minima pentru pensie la limita de virsta
Scris de: Constantin T. la data: 08/26/2019 2:20pm
Gen:Masculin
Data nasterii:Februarie/1957
Stagiul de cotizare:16 ani(stagiu militar inclus)in Romania
Alte date:25 ani lucrati in Canada
Intrebare: Cind pot sa aplic pentru pensie in Romania si daca am suficienti ani cotizati?
Multumesc
Re: Virsta minima pentru pensie la limita de virsta
Scris de: la pensie la data: 08/27/2019 5:26am
Cei care au lucrat in Romania si in Canada primesc o pensie compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna februarie 2022 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Canada deoarece nu este necesar.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata daca stagiul de cotizare realizat in Canada a fost realizat in regiunea Quebec, deoarece Romania are incheiate doua acorduri bilaterale cu Canada si numai in cel incheiat cu regiunea Quebec se prevede recunoasterea stagiului de cotizare lucrat in Canada si pentru pensia anticipata sau anticipata partiala.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1