Subiect "PENSIE" Deschis de STEFANESCU CONSTANTIN la data: 11/20/2019 5:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PENSIE
Scris de: STEFANESCU CONSTANTIN la data: 11/20/2019 5:42am
Gen:M
Data nasterii:21.11.1961
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua. Va mulțumesc pentru răspunsurile anterioare.Cu permisiunea dumneavoastră,revin cu o întrebare. Spuneți ca la vârsta de 65 de pot beneficia de pensie pentru limita de varsta pentru anii lucrați în civile. Anii lucrați în civil, înainte de a întra în sistemul militar, au fost luați în calcul, la calcularea pensiei militare. În legea pensiilor militare se stipulează ca pentru orice an care depășește 25 de ani vechime cumulata, se adaugă 1%,la baza de calcul a pensiei militare. Iar pe decizia de pensionare apar la calcul și acești ani lucrați în civile, anterior întrării în sistem. Nu cred, asa ma gândesc eu, ca acești ani din civile pe care i-am lucrat anterior întrării în sistem, sa fie valorificați de doua ori, atât la calculul pensiei militare, cât și la pensie la limita de varsta, în sistemul civil de pensie. De aceea v-aș ruga dacă ma puteți lamuri și în legătură cu aceasta speță. Va mulțumesc anticipat.
Re: PENSIE
Scris de: la pensie la data: 11/21/2019 9:00am
Dupa interpretarea noastra a art 29 alin (1) litera b) din legea pensiilor militare 223/2015, care prevede acordarea unui procent de 1 % pentru fiecare an de vechime efectiva care depaseste 25 ani, reprezinta numai luarea in calcul a anilor lucrati in civilie numai ca vechime. Aceasta perioada nu intra in baza de calcul a pensiei militare prezentata la art 28 din legea 223/2015 ci pentru ea se acorda un spor si deci aveti dreptul la pensie din sectorul public la varsta standard de pensionare asa cum prevad alte articole ale legii pensiilor militare.
Daca va indoiti in continuare de acest drept mergeti la ghiseul Casei de pensii teritoriale din sectorul public si intrebati.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1