Subiect "Virsta pensionare/ partial anticipata/penalizare partial anticipata" Deschis de Gica Afrasinei la data: 01/26/2020 3:14pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Virsta pensionare/ partial anticipata/penalizare partial anticipata
Scris de: Gica Afrasinei la data: 01/26/2020 3:14pm
Gen:F
Data nasterii:06.04.1968
Stagiul de cotizare:32ani si 5 luni
Alte date: 14 ani lucrati in Romania din care 8 ani in grupa a 2 a
- 18 ani si 5 luni lucrati in Italia, la care lucrez si in prezent.
Intrebare:Pensionare limita de virsta/partial anticipata.La partial anticipata cit este penalizarea(aproximativ).
Multumesc anticipat.
Re: Virsta pensionare/ partial anticipata/penalizare partial anticipata
Scris de: la pensie la data: 01/27/2020 8:05am
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare in data de 06 aprilie 2031 la varsta standard de pensionare de 63 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 8 ani intregi lucrat in gr II beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total (in Romania) de 16 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 8 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani si 8 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita la varsta de 60 ani si 4 luni adica in data de 06 august 2028.
Pentru pensia pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare trebuie sa aveti realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani pe care il aveti deja realizat in Romania si nu trebuie sa mai faceti dovada stagiului de cotizare din Italia.
Pentru pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani pe care il realizati daca faceti dovada stagiului de cotizare din Italia (dar pentru aceasta trebuie sa mai lucrati in Italia minim 7 luni).
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 58 ani adica in data de 06 aprilie 2026 daca faceti dovada stagiului de cotizare din Italia pentru realizarea stagiului complet de cotizare de 35 ani pe care il realizati daca faceti dovada stagiului de cotizare din Italia (dar pentru aceasta trebuie sa mai lucrati in Italia minim 7 luni).
Diminuarea depinde de data la care o cere si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului si nu putem preciza aceasta diminuare, necunoscand data cand o cereti si nici stagiul de cotizare total (in Romania si Italia) la data cererii acesteia.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1