Subiect "pensie - boala profesionala" Deschis de marin jenica la data: 07/30/2008 4:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie - boala profesionala
Scris de: marin jenica la data: 07/30/2008 4:41am
Gen:Gen:FEMININ
Data nasterii:26.01.1969
Stagiul de cotizare:20 ANI
Alte date:IN URMA CONTROALELOR MEDICALE DIAGNOSTICUL A FOST HIPOACUZIE- SUNT TELEFONISTA CU VECHIME DE 20 DE ANI(VECHIMEA CALCULATA CU MUNCA GREA ESTE 25 DE ANI) IN ACEASI INSTITUTIE -DATA ANGAJARII ESTE 01.02.1988
Intrebare:MA POT PENSIONA MEDICAL CU ACEST DIAGNOSTIC, EXISTA GRAD DE INVALIDITATE PENTRU ACEST DIAGNOSTIC?
Re: pensie - boala profesionala
Scris de: lapensie la data: 07/30/2008 6:58am
In cazul dv trebuie precizate urmatoarele:
Vechimea este 20 ani si corespunde cu stagiul de cotizare. In lege nu exista munca grea. In legea veche 3/1977 au existat gr I si a II a de munca care conform legii noi 19/2000 au fost echivalate cu conditii deosebite sau conditii speciale. Aceste grupe reduc varsta de pensionare nu mai cresc vechimea in munca asa cum se obisnuia in legea veche 3/1977.
In cazul dv nu are importanta daca boala este profesionala sau nu deoarece la varsta dv de 39 ani puteti beneficia de pensie de invaliditate si in cazul unei boli obisnuite avand o vechime mai mare de 14 ani cat cere legea.
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate este importanta decizia medicului specializat in expertiza medicala care pe baza criteriilor si normelor stabilite prin hotarare de guvern face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate . Legea 19/2000 in acest caz prevede:
ART. 54
In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.
Deci medicul hotaraste incadrarea in aliniatul b) sau c), care dupa parerea noastra este posibila avand in vedere cerintele locului de munca si a bolii de care suferiti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1