Subiect "Calcul contributie" Deschis de GicaH la data: 04/27/2021 6:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul contributie
Scris de: GicaH la data: 04/27/2021 6:31am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Am un prieten care trebuie sa iasă la pensie limita vârstă împlinind 65 de ani pe 29 aprilie a.c. As dori sa știu dacă firma angajatoare ii va desface contractul de munca, obligatoriu, sau, dacă face cerere sa îl mențina în munca încă 60 zile, pana la primirea deciziei de pensionare, i se poate aproba.
În al doilea rand as dori sa va întreb cum se calculează punctajul de pensie pe perioada lucrului la CAP, pana în 1990, căci în adeverință i se scrie număr de norme, care sunt depășite cu dublu sau chiar triplu.
I-am creat un program de calcul pe adresa mea sub numele VIOREL N. Dacă puteți verifica, căci pe perioada când nu știe venitul i-am trecut N, salarii netrecut în carnetul de munca, la fel și pentru perioada 2017÷2021.
Re: Calcul contributie
Scris de: la pensie la data: 04/27/2021 9:01am
In Codul muncii legea 53/2003 art 56 alin (1) se prevede dreptul angajatorului de a constata incetarea de drept a contractului de munca dupa 5 zile de la implinirea varstei standard de pensionare de 65 ani, dar aceasta nu este obligatorie pentru angajator. In legislatia muncii nu este prevazuta posibilitatea de a cere amanarea incetarii de drept a contractului de munca ci aceasta se poate obtine prin intelegere amiabila intre parti.
Inainte de aprilie 2001 membri cooperatori s-au pensionat conform legii pensiilor 4/1977 iar incepand cu 01 aprilie 2001 sistemul de pensii pentru lucratorii din agricultura a fost integrat in sistemul public de pensii.
Pensionarii sistemului public de pensii care se pensioneaza acum si care au lucrat o perioada in sistemul de pensii din agricultura li se calculeaza un punctaj separat pentru perioada lucrata in acest sistem si separat un punctaj pentru perioada lucrata in sistemul public de pensii.
In perioada lucrata sistemul de pensii din agricultura calculul punctajului se face conform art 121 din Normele de aplicare ale legii 263/2010 astfel :
- Se calculeaza un timp util impartind numarul de norme lucrate in intreaga perioada lucrata, dovedite prin adeverinte, la cel mai mic numar de norme a se lucra anual in acea perioada, planificat de adunarea generala a cooperatorilor. Din acest raport se retin anii intregi dar acestia nu trebuie sa depasesca anii calendaristici lucrati la CAP. Acest calcul este facut de Casa de pensii
Deci in cazul prezentat de dv puteti considera ca timp util numarul de ani calendaristici, intregi, lucrat la CAP
Conform art 163 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 pentru fiecare an util se acorda 0,57255 puncte.
Deci in programul de calcul este corect sa procedati astfel :
-In pagina de intrare in caseta "Punctaj in decizie anterioara" sa introduceti un punctaj calculat prin inmultirea numarului de ani intregi lucrati la CAP cu punctajul pentru un an util adica 0,57255 puncte.
- In programul de calcul pe perioada lucrata la CAP sa nu selectati cod de lucru adica sa procedati similar unei perioade nelucrate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1