Subiect "obligatie informare angajator la primirea deciziei de pensionare ptr.limita de varsta" Deschis de elena la data: 05/10/2021 12:01pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
obligatie informare angajator la primirea deciziei de pensionare ptr.limita de varsta
Scris de: elena la data: 05/10/2021 12:01pm
O intrebare care s-a mai postat dar la care as dori niste lamurirI daca sunteti amabili: La depunerea dosarului de pensie pentru limita de varsta in privat se poate ramane in activitate in situatia in care nu anunt angajatorul,fara a se incalca legislatia din codul muncii ?
Pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu salariul realizat prin contract individual de munca.
Dar as dori sa stiu daca legislatia in vigoare nu obliga angajatul sa anunte si sa solicite acordul angajatorului inainte de a cotinua in baza aceluiasi contract de munca cu 2 luni inainte de indeplinirea conditiilor ptr.pensionare la limita de varsta?In cazul in care se continua activitatea se incaseaza si pensie fara ca angajatorul sa afle, este legal? Nu exista riscul de a se solicita banii inapoi din pensie sau din salariul obtinut dupa pensionare?Cred ca angajatorul trebuie sa faca o mentiune in contract privind statutul angajatului care acum este pensionar? Oare sa se poata continua activitatea la secret ?Multumesc frumos anticipat.
Re: obligatie informare angajator la primirea deciziei de pensionare ptr.limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 05/11/2021 7:27am
Prevederile legii pensiilor nu sunt diferite la privat fata de bugetari.
In art 118 alin (1) litera a) din legea pensiilor 263/2010 este prevazut ca pensionarii cu pensie pentru limita de varsta au dreptul sa cumuleze pensia cu salariul obtinut prin angajarea cu contract de munca. Deci Casa de pensii nu are temei legal sa retina banii din pensie pe perioada cat pensionarul cumuleaza pensia cu salariul.
In Codul muncii legea 53/2003 art 56 alin (1) litera c) se prevede incetarea de drept a contractului individual de munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, fara a se prevedea obligatia salariatului de a anunta angajatorul de indeplinirea acestor conditii deoarece angajatorul are in evidenta de personal aceste date si poate decide unilateral incetarea de drept a contractului individual de munca la indeplinirea acestor conditii.
In cazul incetarii de drept a contractului individual de munca cu acordul celor doua parti se poate incheia un nou contract de munca in care se mentioneaza ca angajatul este pensionar. In acest moment acest nou contract nu este prea mult dezavantajos pentru angajat astfel ca unii angajati prefera sa lucreze in continuare pe vechiul contract daca angajatorul nu a sesizat indeplinirea conditiilor de incetare de drept a contractului individual de munca.
In cazul continuarii contractului individual de munca si dupa varsta standard de pensionare angajatorul nu poate retine sumele platite pentruca acestea s-au platit pentru munca prestata.
Situatia este putin diferita in cazul pensionarii cu pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, caz in care incetarea de drept a contractului individual de munca ar trebui sa se faca, conform acelorasi prevederi ale Codului muncii, la primirea de catre angajat a deciziei de pensionare, Insa nici in legislatia pensiilor si nici in legislatia muncii nu este prevazuta obligatia angajatului sau a Casei de pensii sa anunte angajatorul data primirii acestei decizii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1