Subiect "pensie de invaliditate - persoana cu handicap" Deschis de vladut la data: 05/23/2022 7:55am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de invaliditate - persoana cu handicap
Scris de: vladut la data: 05/23/2022 7:55am
Gen: M
Data nasterii: ianuarie 2002
Stagiul de cotizare:0
Alte date:persoana cu handicap grav (tulburare cu spectru autist si retard).Finalizez anul acesta studii liceale.
Intrebare:Care este stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie de invaliditate? Procedura de depunere a dosarului de pensie este aceeasi ca la pensie de invaliditate pentru pierderea capacitatii de munca pe motiv medical?
Momentan unul din parinti este tutore(imputernicit )si incaseaza indemnizatia de handicap.Mai beneficiez de aceasta indemnizatie? Ma pot inscrie la o forma de invatamant (postliceal) daca eventual beneficiez de pensie de invaliditate?
Re: pensie de invaliditate - persoana cu handicap
Scris de: la pensie la data: 05/24/2022 2:59am
Pentru acordarea pensiei de invaliditate se cere numai sa aiba stagiu de cotizare fara a se stabili un stagiu obligatoriu, insa in cazul in care stagiul de cotizare este mic pensia de invaliditate este mica.
Pensionarilor de invaliditate incadrati in gradele I si II de invaliditate li se acorda un stagiu de cotizare potential, daca au un anumit stagiu de cotizare realizat, in functie de varsta si in acest caz pensie de invaliditate este mai mare. Deoarece dv va incadrati in grupa de varsta 20 - 23 ani pentru a beneficia de stagiu de cotizare potential trebuie sa aveti realizat un stagiu de cotizare de 2 ani.
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate se cere incadrarea in un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa de pensii in urma unui dosar medical. Persoanele incadrate in un grad de handicap beneficiaza de o procedura simplificata de incadrare in grad de invaliditate deoarece fac dovada diminuarii capacitatii de munca cu certificatul de handicap emis in acest scop.
Presupunem ca tutorele dv incaseaza indemnizatia dv de handicap si cea a dansului de insotitor.
In cazul incadrarii dv in gradul I de invaliditate pe langa pensia de invaliditate si o indemnizatie de insotitor. In acest caz dv puteti beneficia in continuare si de pensia de invaliditate si de indemnizatia de handicap insa tutorele trebuie sa opteze numai pentru o indemnizatie de insotitor.
Ca beneficiar al pensiei de invaliditate puteti sa va continuati studiile fara restrictie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1