Subiect "indemnizatii Co" Deschis de ACZEL ENIKO la data: 10/24/2022 7:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
indemnizatii Co
Scris de: ACZEL ENIKO la data: 10/24/2022 7:40am
Gen:f
Data nasterii:29.12.1964
Stagiul de cotizare:39
Alte date:adeverinta pt anul 1994-2001 martie
Intrebare:Daca am primit o adeverinta pt perioada 1994-2001 din care rezulta pe coloane separate valoarea indemnizatiei de concediu de odihna+prime+adaosuri,dar aceste plusuri nu apar pe listele primite de la CNPP-datele mele din carnete de munca ce ar trebui sa fac?.De fapt intrebarea mea este ca pt aceasta perioada pt aceste adosuri s-au platit impozite si cotizatii care intra in baza de calcul a venitului brut care se ia in considerarea la calcul pensie?Casa d epensii va trbeui sa ia in calcul aceste adeveritan cu plusuri ? sau nu
Re: indemnizatii Co
Scris de: la pensie la data: 10/25/2022 3:44am
La aceasta intrebare v-am raspuns la un mesaj anterior al dv pe care il repetam :
Conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010 in baza de calcul a punctajului pensiei se utilizeaza salariul brut, cu sporurile si primele mentionate de dv, numai in perioada dupa data de 01 aprilie 2001. In perioada anterioara acestei date in calculul punctajului pensiei se utilizeaza salariul tarifar cu sporurile cu caracter permanent.
Este in proiect o noua lege a pensiilor care presupunem ca va schimba aceste prevederi si va lua in calcul salariul brut si in perioada inainte de aprilie 2001, insa nu stim cand va intra in vigoare aceasta.
In ceiace priveste plata contributiei pentru aceste sume precizam :
- Inainte de 01 aprilie 2001 angajatii au platit o contributie de 2 %, apoi 3%, apoi 5% pentru pensie pensie suplimentara dar in baza de calcul a acestei contributii au intrat numai salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent nu prime si adausuri, iar pentru aceasta contributie se acorda punctaj suplimentar.
- Fondurile necesare pentru plata pensiilor in perioada inainte de 01 aprilie 2001 s-au constituit din contributiile platite de "unitatile socialiste" si completari de la bugetul de stat, iar singura legatura intre aceste contributii si pensii a fost facuta prin aceea ca in perioada in care "unitatile socialiste" nu au platit contributia aceasta perioada nu a intrat in calculul pensiei angajatilor.
Noi consideram ca este contraproductiva o asemenea discutie pe prevederile partiale ale unei legi elaborate acum 45 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1