Subiect "Pensie" Deschis de Andrei la data: 02/13/2023 9:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie
Scris de: Andrei la data: 02/13/2023 9:34am
Gen:M
Data nasterii:02.12.1959
Stagiul de cotizare:32 ani 1 luna 15 zile
Alte date:
Bună ziua.. Este vorba despre un vecin. A făcut o cerere de pensionare la limita de vârstă, anul trecut, în iunie, care a fost respinsa.
1.Stagiu total de cotizare realizat, din care: 32 ani 1 luna 15 zile
În sistemul public, din care : 32 ani 1 luna 15 zile
În condiții normale de munca : 16 ani 7 luni 15 zile
În gr 2 : 11 ani 4 luni 5 zile
Stagiu aferent grupa : 2 ani și 9 luni
Acestea sunt datele venite pe decizia respinsa.
În sistemul militar, apar 0 ani, 0 luni 0 zile, chiar dacă el a făcut armata.
La punctul 3, din decizie, apar "Perioade necontributive total : 2 ani 9 luni
Iar la punctul 4 din aceeași decizie mai apare :" Total stagiu asimilat 1 ani 4 luni 25 zile ".
Am încercat sa postez direct poza, dar nu am reușit.

Peste aceste perioade, a mai lucrat după venirea deciziei încă 15 luni.. Și de 6 luni este în șomaj.

Intrebare: Puteți sa îmi spuneți cand s-ar putea pensiona, fie și anticipat?
Re: Pensie
Scris de: la pensie la data: 02/13/2023 12:53pm
Vecinul dv are urmatoarele drepturi la pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, in data de 02 decembrie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 11 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiaza de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar si stagiul asimilat pe perioada de somaj daca pe aceasta perioada este inregistrat la Agentia fortelor de munca si primeste indemnizatie de somaj sau venit de completare.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 11 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducerea a varstei de pensionare cu pana la 3 ani si 8 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta atunci cand isi completeaza stagiul de cotizare si realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 ani
Cauza respingerii dosarului de pensionare este aceia ca atunci nu avea realizat stagiul complet de cotizare de 35 ci numai 32 ani 1 luna si 15 zile compus din :
- 16 ani 7 luni 15 zile in conditii normale
- 11 ani 4 luni 5 zile in grupa II de munca
- 1 an 4 luni 25 zile stagiu de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar. Stagiul de cotizare in sistemul militar este zero deoarece nu a fost incadrat cadru activ in sistemul militar
- 2 ani 9 luni stagiu de cotizare suplimentar acordat pentru cei 11 ani intregi lucrat in grupa II de munca
Dupa depunerea dosarului de pensionare daca a mai lucrat cu contract de munca 1 an si 3 luni si a beneficiat 6 luni de indemnizatie de somaj se mai adauga la stagiul de cotizare realizat 1 an si 9 luni si realizeaza un stagiu de cotizare de 33 ani 10 luni si 15 zile.
Pentru realizarea stagiului complet de cotizare trebuie completat stagiul de cotizare cu 1 an 1 luna si 15 zile
Completarea stagiului de cotizare se poate face prin continuarea perioadei de somaj, daca primeste indemnizatie de somaj sau prin angajare cu contract de munca.
Mai exista posibilitatea de completare prin contract de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii, prin care se cumpara stagiu de cotizare, insa in acest caz trebuie facut un calcul economic privind efortul financiar facut si castigul obtinut.
Nu poate beneficia de pensie anticipata partiala pentruca aceasta se acorda daca a realizat stagiul complet de cotizare fara a lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1