Subiect "Lamurire" Deschis de Marginean Emilia la data: 05/27/2010 4:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Lamurire
Scris de: Marginean Emilia la data: 05/27/2010 4:29am
Gen:feminin
Data nasterii:03,03,1957
Stagiul de cotizare:33 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua
Ma numesc Marginean Emilia,nascuta la data de 03,03,1957,cu un stagiu de cotizare la fondul de pensii de 33 ani. In aceasta perioada am avut si somaj(care se incheie la data de 23,07,2010)As dori sa stiu daca perioada de somaj se ia la calculul vechimii si daca in cazul in care nu reusesc sa ma angajez(avind in vedere situatia actuala)este necesar a plati la casa de pensii cotiyatia la salarul minim,sau e suficient a-mi plati doar sanatatea(asta pentru a nu fi scoasa din sistemul de asigurari de sanatate.Deasemeni vreau sa stiu cind ma pot pensiona anticipat cu aceasta deducere de 45%(implementata de curind),si daca acest lucru se poate face si in cayul in care pina la data cind voi putea sa ma pensioney anticipat nu-mi gasesc de lucru.
Va multumesc
E. Marginean
Re: Lamurire
Scris de: la pensie la data: 05/28/2010 2:34am
Conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 03 martie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani.
Pensie anticipata partiala aveti dreptul la varsta de 55 ani adica in 03 martie 2012 la varsta de 55 ani.
Perioada in care beneficiati de indemnizatie de somaj este cumulata la stagiul de cotizare.
Daca se adopta legea unitara a pensiilor (noi presupunem cu 1 ianuarie 2011) si se mentin prevederile din proiect, datele de mai sus se amana cu 1 an si 1 luna si devin :
-Data de iesire la pensie la limita de varsta 03 aprilie 2018 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 1 luna iar stagiul minim de cotizare ramane 15 ani.
- Data de iesire la pensie anticipata partiala 03 aprilie 2013 iar diminuarea este mult mai mare (45 %).
Avand stagiul de cotizare mai mare decat stagiul complet de cotizare atat in cazul actualei legi a pensiilor cat si a noii legi unitare a pensiilor nu trebuie sa incheiati Contract de Asigurare Sociala cu Casa de Pensii pentru completarea stagiului de cotizare in vederea beneficierii de pensie anticipata partiala.
Trebuie sa va interesati numai pentru asigurarea de sanatate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1