Subiect "Pensie de invaliditate/Pensie la limita de varsta" Deschis de Aurel la data: 06/18/2010 4:45am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie de invaliditate/Pensie la limita de varsta
Scris de: Aurel la data: 06/18/2010 4:45am
Gen:M
Data nasterii:18.10.1950
Stagiul de cotizare:41,7
Alte date:
Intrebare:

Bună ziua. Am şi eu o mică rugăminte la dumneavoastră. Poate cineva să-mi explice exact ce înseamnă acest paragraf din legea pensiilor :

Cuantumul pensiei de invaliditate se calculeaza prin inmultirea punctajului acordat prin decizia pentru pensie de invaliditate cu valoarea punctului de pensie. Punctajul mediu al pensiei de invaliditate se calculeaza asemanator cu cel al pensiei la limita de varsta (se imparte suma punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare) cu deosebire ca dupa data iesirii la pensie de invaliditate se acorda pe perioada stagiului potentiale urmatoarele puncte anuale:

1. 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav
2. 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat
3. 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.

Şi dacă pensia de limită de vârstă este mai mare decât pensia de invaliditate gradul II şi ce repezintă acel 0,60 puncte? Aştept răspunsul dumneavoastră. Vă mulşumesc mult.
Re: Pensie de invaliditate/Pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 06/19/2010 2:48am
Calculul pensiei de invaliditate de orice grad se face astfel :
1. Pentru asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare, cum este cazul dv (care aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani pe care il depasiti) pensia de invaliditate se calculeaza asemanator cu pensia la limita de varsta adica :
Se calculeaza un punctaj lunar prin impartirea slariului (venitului) lunar avut la salariul mediu pe economie din aceiasi perioada.
Se calculeaza un punctaj anual prin impartirea sumei punctajelor lunare din cursul unui an calendaristic la 12, indiferent cate luni sunt lucrate in acel an.
Se calculeaza suma punctajelor anuale care apoi se imparte la stagiul complet de cotizare (in cazul dv 35 ani) si se obtine punctajul mediu al pensiei de invaliditate.
Se calculeaza valoarea pensiei de invaliditate inmultind punctajul mediu al pensiei cu valoarea punctului de pensie.
2. Pentru asiguratii care au stagiul de cotizare mai mic decat stagiul complet de cotizare de exemplu un asigurat care are aceiasi data de nastere ca dv dar are un stagiu de cotizare de numai 33 ani, calculul se face astfel:
-Pentru cei 33 ani de stagiu se calculeaza punctaje anuale la fel ca mai sus
-Pentru stagiul potential de 2 ani care se acorda prin decizia de pensionare de invaliditate sa presupunem de gradul II (diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat,35-33 ani) se acorda un punctaj suplimentar de 2 X 0,60 adica 1,20 puncte care se aduna la punctajele anuale realizate pe cei 33 ani de cotizare.
Suma astfel obtinuta se imparte la stagiul complet de cotizare (35 ani) si se obtine punctajul mediu al pensiei de invaliditate.
Se calculeaza valoarea pensiei de invaliditate inmultind punctajul mediu al pensiei cu valoarea punctului de pensie.
La pensia la limita de varsta fata de pensia de invaliditate se ia in calculul punctajului pensiei si perioada de pensie de invaliditate luand in calcul in loc de salariu pensia de invaliditate primita.
Pentru cei care au beneficiat de punctajul suplimentar pentru stagiul potential la pensia la limita de varsta nu se mai acorda acest punctaj suplimentar.
Re: Pensie la limita de varsta
Scris de: zaharescu maria la data: 10/23/2011 3:15am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: cum se face calculul punctajului sa presupunem ca mi-a iesit un punctaj de 43.82742 acesta il impart la stadiul de cotizare adica la 34 de ani cit am cotizat eu sau la 28/4 luni cit este stadiul complet de cotizare
Re: Pensie de invaliditate/Pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 10/24/2011 7:22am
Pentru Zaharescu Maria
Punctajul mediu al pensiei se face prin impartirea sumei punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare, in cazul dv la 28 ani si 4 luni daca acesta este determinat corect. Nu putem sa certificam corectitudinea calculului stagiului complet de cotizare al dv deoarece nu ati dat nasterii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1