Subiect "Pensie varsta si pensie handicap" Deschis de radu la data: 06/18/2010 5:46am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie varsta si pensie handicap
Scris de: radu la data: 06/18/2010 5:46am
Gen:m
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am un nepot care a avut un accident de munca si din cate am inteles nu va mai putea vedea. Intrebarea este va beneficia si de pensie pentru cat a lucrat (varsta 47 ani) si de pensie pentru handicap. Va fi nevoie si de insotitor.
Re: Pensie varsta si pensie handicap
Scris de: la pensie la data: 06/21/2010 2:03am
Daca a suferit un accident de munca si si-a pierdut capacitatea de munca atunci din punct de vedere al pensiei conform legii 19/2000 are urmatoarele drepturi :
- Pensie de invaliditate gr I, II sau III in functie incadrarea acordata de Comisia de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa de Pensii.
- Pensie la limita de varsta fie la varsta standard de pensionare (65 ani) in cazul cand incapacitatea de munca este definitive fie cu reducerea varstei standard de pensionare in cazul cand incapacitate de munca nu este definitiva si lucreaza cu handicapul de nevazator un stagiu egal cu o treime din stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Daca in urma accidentului de munca a rezultat un handicap beneficiaza de drepturile stabilite, pentru persoanele cu handicap, prin legea 448/2006 printre care si de asistent personal in functie de categoria handicapului, grav sau accentuat.
Incadrarea intr-un grad de handicap o face “Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap” organizata la nivelul fiecarui judet in subordinea Consiliului Judetean.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1