Subiect "Unele clarificari" Deschis de Cristina Cudin la data: 12/28/2011 2:05pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Unele clarificari
Scris de: Cristina Cudin la data: 12/28/2011 2:05pm
Gen:F
Data nasterii:25.12.1955
Stagiul de cotizare:36 ani, 5 luni, 25 zile
Alte date:
Intrebare: Buna ziua. V-am mai scris si cu alte ocazii. In esenta, am cert.de handicap accentuat din 07.1991. V-am intrebat anterior daca pot beneficia de reducerea varstei de pensionare, avind in vedere acest handicap. La data de 06.01.2010, mi-ati raspuns ca am acest drept daca am lucrat mai mult de 2/3 din stagiul complet de cotizare (> 20 ani,3 luni si 10 zile). La data de 21.04.2011, mi-ati precizat faptul ca handicapul nu trebuie (neaparat) sa fie preexistent calitatii de angajat. In luna Octombrie am fost la Casa de pensii din sectorul 4 (de care apartin) si lucratoarea mi-a explicat ca reducerea varstei de pensionare cu pina la 10 ani este posibila numai daca am avut handicapul anterior calitatii de angajat. Care-i adevarul ??? M-am uitat pe site-ul d-stra la REDUCEREA VARSTEI DE PENSIONARE si am constat ca nu î-mi este mentionată situatia mea. Va rog sa-mi spuneti daca mai merita sa insist pe aceasta varianta de pensionare. Va multumesc anticipat.


Textul de mai sus l-am scris la data de 18.10.2011 si mi-a răspuns d-nul Mircea Carp cu Art.58 din legea 263/2010


Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
…………………………………………………………………………………………….
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
……………………………………………………………………………………………..


Raspunsul d-stra a venit imediat :


Raspunsul dat la intrebarea de mai sus nu a fost dat de noi ci de domnul Carp Mircea care este un cititor frecvent al site-ului nostru si nu a facut decat sa repete prevederile actualei legi a pensiilor 263/2010 si a normelor de aplicare ale acestei legi fara a face explicarea acestor prevederi asa cum doreati dv.
In prevederile legale se utilizeaza expresia “Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat”.
Noi interpretam ca in spiritual legii aceasta inseamna “Persoanele care au realizat ca asigurat un stagiu de cotizare in conditii de handicap” iar functionara de la Casa de Pensii a interpretat aceasta prevedere inseamna “Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de angajat”
Noi consideram in continuare ca interpretarea noastra este corecta si aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta daca aveti lucrat cu contract de munca un stagiu de cotizare de 20 ani, 2 luni si 20 zile.
Pentru a vedea care interpretare este corecta noi credem ca este bine sa adresati o contestatie la Comisia Centrala de Contestatii care este organizata pe langa Casa Nationala de Pensii Publice. Contestatia o depuneti la registratura casei de pensii de care apartineti.
Daca nu va deranjaza va rugam sa ne comunicati si noua pe site raspunsul pe care il veti primi de la aceasta comisie.


In continuare:

la data de 20.10.2011, asa cum m-ati sfatuit d-stra, m-am adresat CNPP, Str. Latina nr.8, care la data de 13.12.2011 mi-a trimis urmatorul raspuns : Avand in vedere ca stagiul de cotizare nu este realizat in conditii de handicap preexistent calitatii de angajat (dobandirea handicapului sa fie anterioara angajarii d-stra) nu beneficiati de prevederile art. 58 din legea unica a pensiilor.

Intre timp, cu data de 16.12.2011, m-am pensionat pe caz de boala (gr.2 de invaliditate).

V-am trimis aceast ultim mesaj numai p-tru ca doreati sa aflati interpretarea Casei Nationale de Pensii. Eu vreau sa va multumesc pentru tot ce faceti aici, in acest site.
In cazul meu, nu a fost sa fie…si p-tru ca interesul meu pentru acest gen de subiecte a disparut o data cu pensionarea, nu va voi mai scrie, dar va urez numai bine si p-tru ca suntem in preajma anului nou, va urez LA MULTI ANI !
Re: Unele clarificari
Scris de: la pensie la data: 12/29/2011 8:09am
Va multumim pentru amabilitaea dv de a ne comunica punctual de vedere al Comisiei centrale de contestatii la situatia dv.
Consideram in continuare incorect acest punct de vedere.
Mai aveti in continuare o cale de atac prin deschiderea unei actiuni in justitie insa avand in vedere faptul ca ati beneficiat de pensie de invaliditate suntem de acord cu decizia dv de a abandona calea contestarii.
Va multumim pentru urare si va uram si noi :
LA MULTI ANI CU SANATATE
Re: Unele clarificari
Scris de: Carp Mircea la data: 12/31/2011 10:33am
Iata interpretarea specialistilor CNPP:

Interpretarea este pe legea 19/2000,iar pe legea 263/2010 a ramas neschimbata.


26
feb



Intrebare:

„Sunt nascut in 10.02.1952, am 42 de ani lucrati fara grupa, am handicap de grad 2 accentuat(psoriazis de la varsta de 25 ani). La ce varsta ma pot pensiona???? M.V. Zalau”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, persoana in cauza beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare potrivit prevederilor legale de mai sus.

Astfel, avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 10 februarie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.

Daca insa la data ivirii handicapului, respectiv 25 de ani, ati avut deja perioade de asigurat, handicapul nu este preexistent calitatii de asigurat (pentru a fi indeplinita aceasta conditie, trebuia ca data ivirii handicapului sa fie anterioara datei angajarii initiale), atunci nu puteti beneficia de prevederile acestui articol.

Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data si analizand datele de vechime pe care le-ati prezentat, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (10 februarie 2012).


Cu bine,
Specialist pensii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1