Subiect "pensie" Deschis de marin la data: 07/16/2014 8:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: marin la data: 07/16/2014 8:43am
Gen:m
Data nasterii:17/7/1965
Stagiul de cotizare:14ani
Alte date:conductor tren,grupa 1
Intrebare:La ce varsta pot depune dosarul pentru pensionare? Pot sa cotizez pana atunci la casa de pensii,unde ar trebui sa ma adresez in acest sens ?Multumesc!
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 07/16/2014 10:28pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 17 iulie 2030la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu ati precizat stagiul de cotizare in grupa I, am luat in calcul 14 ani,
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Pentru stagiul de 14 ani in in gr I beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 7 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiul de cotizare total de 21 ani.
Pentru stagiul de 14 ani in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 7 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta numai (si atunci) daca va completati stagiul de cotizare cu 14 ani si realizati stagiul complet de cotizare. Mai précis nu veti putea beneficia de reducerea totala.
Daca ati satisfacut stagiul militar acesta se asimileaza cu stagiul de cotizare si va diminuiaza perioada cu care trebuie sa va completati stagiul de cotizare.
Completarea stagiului de cotizare se poate face prin angajare si cu timp partial (fractiune de norma) fie prin incheierea cu Casa de pensii a unui contract de asigurare sociala pe perioada necesara.
Pentru a incheia contractul de asigurare sociala va adresati direct Casei de pensii teritoriale de care apartine domiciliul dv.
Cazul dv este atipic si daca nu va puteti angaja pentru completarea stagiului de cotizare ar trebui sa va faceti unele calcule de eficienta (cerand si alte sfaturi unor persoane din afara Casei de pensii) avand in vedere urmatoarele :
- Chiar daca nu incheiati contract cu Casa de pensii beneficiati de pensie pentru limita de varsta la varsta de 65 ani avand realizat stagiul minim de cotizare (cu stagiul aferent stagiului in grupa de munca).
- Daca va completati stagiul de cotizare prin contract de asigurare sociala trebuie sa platiti o contributie lunara minima timp de cca 14 ani (daca nu aveti stagiu militar) sau 12 ani (daca aveti stagiu militar).
- Veti beneficia de pensie in plus fata de prima varianta de 2 ani (fara stagiu militar) si 3 ani si 4 luni (cu stagiu militar).
- Contributia minima lunara in cadrul contractului de asigurare sociala se stabileste anual (anul acesta este de 252 lei) iar aceasta contributie influenteaza foarte putin valoarea pensiei care va fi determinata in principal de salariile realizate in perioada lucrata.
Re: pensie
Scris de: marin la data: 07/21/2014 11:16am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc mult pentru raspuns. Am muncit cei 14 ani ca si conductor tren .Am efectuat si stagiul militar. Va rog,daca se poate ,sunt un pic confuz. Nu inteleg in ce conditii poate sa se scada cei 7 ani din limita de varsta de pensionare de 65 ani.Mai exact ,ce trebue sa fac ,concret? Sa inchei un contract cu casa de pensii,pentru ce perioada ar mai trebui sa cotizez astfel incat sa beneficez de aceasta reducere de 7 ani?Multumesc foarte mult,
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 07/22/2014 10:56pm
Pentru a beneficia de reducerea cu 7 ani a varstei de pensionare trebuie sa aveti stagiul de cotizare de 35 ani,
In prezent aveti stagiul de cotizare de 22 ani si 4 luni compus din14 ani lucrati efectiv cumulat cu stagiul aferent stagiului in gr I de 7 ani si cu stagiul asimilat pentru stagiul militar de 1 an si 4 luni si deci va lipsesc 12 ani si 8 luni.
Pentru a va completa stagiul de cotizare trebuie fie sa va angajati 12 ani si 8 luni fie sa incheiati cu Casa de pensii un contract de asigurare sociala si sa platiti o contributie lunara minima timp de 12 ani si 8 luni. Deci theoretic va puteti completa stagiul de cotizare peste 12 ani si 8 luni adica la varsta de 61 ani si 8 luni, pana in martie 2027 si deci mai puteti beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 4 luni.
Trebuie sa va faceti un calcul daca merita sa platiti o contributie lunara minima (in anul 2014 este de 252 lei si se modifica anual) timp de 12 ani si 8 luni si sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta in plus o perioada de 3 ani si 4 luni.
Deasemeni trebuie sa mai aveti in vedere ca valoarea pensiei pentru limita de varsta va creste foarte putin datorita contributiei lunare platite prin contract de asigurare sociala timp de 12 ani si 8 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1