Subiect "Cind pot depune dosarul" Deschis de Popa Nicoleta la data: 10/02/2025 4:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cind pot depune dosarul
Scris de: Popa Nicoleta la data: 10/02/2025 4:32am
Gen:F
Data nasterii:17.07.1968
Stagiul de cotizare:35ani si 1 luna
Alte date:Grupa I 10 ani 11 luni si 21 zile si un copil crescut
Intrebare:Cind pot depune dosarul ?
Re: Cind pot depune dosarul
Scris de: GicaH la data: 10/02/2025 9:21am
Popa Nicoleta :
Stagiul de cotizare:35ani si 1 luna
Alte date:Grupa I 10 ani 11 luni si 21 zile si un copil crescut
Intrebare:Cind pot depune dosarul ?

În octombrie 2026 pentru pensie limita de vârstă.
Scris de: la pensie la data: 10/03/2025 3:04am
Raspunsul domnului Gica este corect.
Conform actualei Legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 9 luni, adica in data de 17 aprilie 2032. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni ( 5 ani pentru stagiul de cotizare de 10 ani lucrat in grupa I de munca si 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil pana la 16 ani), adica in data de 17 octombrie 2026 , Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 17 aprilie 2027, Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, conditie pe care o indeplintiti. Depasirea de 5 ani este constituita din stagiu suplimentar de cotizare de 5 ani pe care il primiti pentru stagiul de cotizare de 10 ani lucrat in grupa I de munca.
Scris de: Popa Nicoleta la data: 10/06/2025 1:03am
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sa inteleg ca 11 luni si 21 de zile nu sunt luate in calcul ca si grupa I ?
Scris de: Popa Nicoleta la data: 10/06/2025 1:34am
Popa Nicoleta :
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sa inteleg ca 11 luni si 21 de zile nu sunt luate in calcul ca si grupa I ?

Art. 54. - (1) Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 48 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 48 alin. (1) lit. a).
Scris de: la pensie la data: 10/06/2025 3:47am
Pentru stagiile de cotizare lucrate in grupele de munca I, II, conditii speciale si conditii deosebite se acorda majorarea punctajelor lunare, stagiu de cotizare suplimentar si reducerea varstei standard de pensionare.
Art 54 din legea pensiilor 360/2023 se refera la reducerea varstei standard de pensionare unde se pot cumula fractiunile de an lucrate in conditii superioare (grupa I si conditii speciale) cu fractiunile de an lucrate in grupe inferioare (grupa II si conditii deosebite) si daca acestea insumeaza ani intregi se acorda reducerea varstei de pensionare si pentru acestia.
Insa dv aveti lucrate fractiuni de an numai in grupa I si nu se pot cumula cu fractiuni de an lucrate in grupe inferioare.
Scris de: Popa Nicoleta la data: 10/06/2025 5:01am
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Chiar si cu gustul amar lasat de legea strimba facuta de un stat care ne fura ,va multumesc de raspuns.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1