Subiect "Pensionare anticipata" Deschis de Cristiana la data: 07/16/2026 9:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata
Scris de: Cristiana la data: 07/16/2026 9:12am
Gen: F
Data nasterii: iulie 1967
Stagiul de cotizare: Contributiv 34 ani + 5 luni
Alte date: Casatorita, am un copil de 23 ani. Am facut 6 ani de facultate, cursuri de zi
Intrebare: Vreau sa mai muncesc inca 7 luni (pana in februarie 2027), pentru a completa cei 35 de ani necesari pentru stagiul contributiv. Apoi doresc sa ma pensionez. Tinand cont ca o sa am 35 ani (de stagiu contributiv) + 6 ani (de facultate), voi avea penalizare la pensie (diminuare), sau nu?

Multumesc,
Re: Pensionare anticipata
Scris de: GicaH la data: 07/17/2026 4:04am
Cristiana :
Gen: F
Data nasterii: iulie 1967
Stagiul de cotizare: Contributiv 34 ani + 5 luni
Alte date: Casatorita, am un copil de 23 ani. Am facut 6 ani de facultate, cursuri de zi
Intrebare: Vreau sa mai muncesc inca 7 luni (pana in februarie 2027), pentru a completa cei 35 de ani necesari pentru stagiul contributiv. Apoi doresc sa ma pensionez. Tinand cont ca o sa am 35 ani (de stagiu contributiv) + 6 ani (de facultate), voi avea penalizare la pensie (diminuare), sau nu?

Multumesc,

Din octombrie 2025 aveți dreptul la pensie limita de vârstă conform art 56 din noua lege a pensiilor, atunci când îndepliniți condiția de minim 35 ani stagiu de cotizare contributiv depășit cu minim 5 ani care poate fi contributiv, stagii suplimentare pentru grupe de muncă, stagii asimilate (studii superioare terminate cu diploma la cursuri de zi).
Nu știu ce cursuri superioare de 6 ani ați urmat dumneavoastră și dacă au fost cursuri de zi.
Scris de: Cristiana la data: 07/17/2026 4:49am
GicaH :
Din octombrie 2025 aveți dreptul la pensie limita de vârstă conform art 56 din noua lege a pensiilor, atunci când îndepliniți condiția de minim 35 ani stagiu de cotizare contributiv depășit cu minim 5 ani care poate fi contributiv, stagii suplimentare pentru grupe de muncă, stagii asimilate (studii superioare terminate cu diploma la cursuri de zi).
Nu știu ce cursuri superioare de 6 ani ați urmat dumneavoastră și dacă au fost cursuri de zi.

Multumesc pentru raspuns.
Am mentionat inca de la inceput ca acei 6 ani de facultate sunt "cursuri la zi". Deci, din ce inteleg eu, in momentul in care voi "acumula" acei 35 de ani de stagiu contributiv obligatoriu (adica in februarie 2027), as putea sa cer pensionarea si, pentru ca am si 6 ani de facultate (perioada asimilata), voi putea primi pensie "fara penalizare". Corect?
Scris de: la pensie la data: 07/17/2026 10:20am
Pentru doamna Cristiana
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, astfel :
1- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 3 luni, adica in luna octombrie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
2- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica dupa varsta de 58 ani si 3 luni. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, conditie pe care o indepliniti daca va completati stagiul de cotizare cu 7 luni.

Pentru domnul Gica
Durata normala a studiilor a unui ciclu de studii universitare la medicina este de 6 ani.
Scris de: Mihaela la data: 07/17/2026 11:03am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
singura observatie. Copil nascut in 2002 sau 2003. Pt perioada 2001-2005 concediile de maternitate si de crestere copil nu sunt considerate contributive si nu intra in cei 35.
Presupun facultatea 85-91 sau 86-92. 2026-1991=35 contributivi doar daca nu ati avut ccc.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1