Subiect "Pensie anticipata" Deschis de Olga Luca la data: 12/22/2025 7:00am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata
Scris de: Olga Luca la data: 12/22/2025 7:00am
Gen:
Data nasterii:18.08.1970
Stagiul de cotizare:37 ani pe cartea de munca ;
Alte date:Întreruperi,perioade somer cca.2 ani,concedii medicale cca.6 luni;
Intrebare:Va rog sa mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipata sau pensie limita de varsta si daca perioadele de somaj si concediile medicale sunt cosiderate perioade utile vechimii in munca sau sunt excluse din calculul vechimii.
Va multumesc !
Re: Pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 12/22/2025 8:15am
Conform actualei legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 65 ani, adica in data de 18 august 2035. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 18 august 2030.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati, stagiu de cotizare contributiv de 35 ani, depasit cu 5 ani.La aceasta pensie perioada de somaj se ia in calcul numai daca este dupa data de 01 aprilie 2001 iar cea de concediu medical daca este dupa data de 01 ianuarie 2006.
Completarea stagiului de cotizare necesar poate fi facut : prin stagiu de cotizare asimilat, prin continuarea activitatii cu contract de munca sau prin cumparare stagiu de cotizare cu contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii.
-Pensie anticipata, diminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, adica in data de 18 august 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati, stagiu de cotizare contributiv de 35 ani. La aceasta pensie perioada de somaj se ia in calcul numai daca este dupa data de 01 aprilie 2001 iar cea de concediu medical daca este dupa data de 01 ianuarie 2006.
Completarea stagiului de cotizare necesar poate fi facut prin continuarea activitatii cu contract de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1