Subiect "pesionare limita varsta" Deschis de Gabriela Pana la data: 02/05/2026 6:37am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pesionare limita varsta
Scris de: Gabriela Pana la data: 02/05/2026 6:37am
Gen:masculin
Data nasterii:1961
Stagiul de cotizare:13 ani in Romania
Alte date:
Intrebare:
Prietenul meu este plecat din tara de peste 23 de ani
Cartea de munca nu a fost scanata
Casa de pensii a mun Bucuresti are in baza de date vreo informatie cu privire la cotizatia la pensie pentru perioada cat a muncit in tara?
ce posibilitate are sa se pensioneze
Poate cumpara vechime si care sunt pasii de urmat ?
Re: pesionare limita varsta
Scris de: GicaH la data: 02/05/2026 8:31am
Gabriela Pana :
Gen:masculin
Data nasterii:1961
Stagiul de cotizare:13 ani in Romania
Alte date:
Intrebare:
Prietenul meu este plecat din tara de peste 23 de ani
Cartea de munca nu a fost scanata
Casa de pensii a mun Bucuresti are in baza de date vreo informatie cu privire la cotizatia la pensie pentru perioada cat a muncit in tara?
ce posibilitate are sa se pensioneze
Poate cumpara vechime si care sunt pasii de urmat ?

Carnetul de muncă este valabil și nescanat, precum cele pe care scrie scanat și nu apare nicăieri scanarea, dar ar trebui să mai cumpere doi ani, dacă are fix 13 ani, pentru a face minim 15 ani și pentru a primi pensie la împlinirea vârstei de 65 ani.
Re: pesionare limita varsta
Scris de: la pensie la data: 02/05/2026 11:15am
Raspunsul domnului Gica este corect.
Mai trebuie adaugat :
Daca a lucrat si cotizat in o tara din Uniunea Europeana sau in o tara din afara UE cu care Romania are incheiat acord bilateral, pentru realizarea stagiului minim de cotizare de 15 ani se ia in calcul si aceasta perioada si in acest caz nu mai este necesara cumpararea stagiului de cotizare daca perioada cotizata in strainatate este de 2 ani si mai mult.
Daca cu perioada cotizata in strainatate are stagiul minim de cotizare de 15 ani are dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 65 ani.
Dosarul de pensionare se poate depune in tara de domiciliu sau in Romania. In Romania dosarul de cotizare se poate depune personal la Casa de pensii de care apartine ultimul domiciliu tara, sau prin o persoana din Romania inputernicita prin procura eliberata de ambasada sau consulatul Romaniei din acea tara, la Casa de pensii teritoriale de care apartine domiciliul persoanei imputernicite..
Daca are stagiu de cotizare in tara in care a emigrat primul pas este sa se adreseze institutiei care se ocupa cu pensiile din acea tara.
Casa de pensii are date privind sumele asigurate si contributiile platite in perioada dupa 01 aprilie 2001.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1