Subiect "Calcul punctaj mediu, calcul stagiu potential" Deschis de Lapugean Alexandru la data: 03/07/2010 1:29pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul punctaj mediu, calcul stagiu potential
Scris de: Lapugean Alexandru la data: 03/07/2010 1:29pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am observat că „m-aţi văzut” repede, dar înainte de a mă folosi de amabila Dvs. invitaţie de „a-mi da cu părerea”, am vrut să mă documentez pentru ca întrebările mele să nu fi primit deja răspunsuri.
Doresc să vă adresez multe întrebări, din dorinţa ca răspunsurile Dvs. la acestea să constituie o structură, posibil mai completă, a comentariului Dvs. din preambulul la capitolul „Pensia de invaliditate” din site, lucru care v-ar scuti, în opinia mea, de multe repetări lungi şi va fi suficient să vă referiţi la punctul din preambul. Sunt sigur că vor mai fi repetări, dar foarte mulţi se vor lămuri citind preambulul, mai ales că nici în Normele de aplicare a L 19 / 2000, aprobate prin ORDINUL nr. 340 din 4 mai 2001 (*actualizat*), nu se face lumină. De fapt Dvs. „traduceţi” textele de lege pe înţelesul nostru, al celor fără pregătire în acest domeniu şi, în ceeace mă priveşte, vă sunt foarte recunoscător pentru aceasta.
Pentru mine era o „ceaţă” totală privind calcularea sau recalcularea punctajului mediu (PM) al pensiei de invaliditate (PI), atât în privinţa stagiului potenţial (SP), cât şi a stagiului ce trebuie avut în vedere : stagiul complet de cotizare (SCC) sau totalul stagiului de cotizare realizat (TSCR). În cele ce urmează folosesc terminologia din decizia de pensionare, care uneori diferă de cea din L 19 / 2000, actualizată în 2009.
Referindu-mă numai la PI indiferent de grad, am înţeles corect cele de mai jos ?
1. La calcularea sau recalcularea PI se are în vedere situaţia din momentul respectiv, atât în ceeace priveşte TSCR, cât şi punctajul total (PT), unde : TSCR = Perioade contributive Iîncadrat + şomaj) + Perioade asimilate [Art. 38, alin. (1)] + Stagiul aferent grupelor I şi II, PT = Punctaj perioade contributive + Punctaj perioade asimilate + Punctaj SP + Punctaj grupe [OUG 100 / 2008, iar de la 01.01.2011 (Să dea DUMNEZEU !) OUG 209 / 2008]
2. Din componenţa TSCR şi PT, rezultă că la recalculare atât TSCR, cât şi PT suferă modificări. Deci la momentul calculării avem un PT şi un TSCR notate cu TSCRc şi PTc, iar la momentul recalculării, avem TSCRr şi. PTr.
3. În principiu, la recalculare, oricare din componentele TSCRc şi PTc pot suferi modificări, dar sigur la TSCRr se modifică perioadele asimilate, prin adăugarea perioadei de PI dintre calculare şi recalculare, iar la PTr se adaugă punctajul perioadei de PI adăugate, dar se micşorează sau dispare punctajul SP.
În perioada de faţă şi cea viitoare lucrurile sunt şi mai complicate din cauza aplicarii OUG 100 / 2008 şi apoi a OUG 209 / 2008, care prevăd punctaje pentru grupele de muncă ce trebuie calculate ( in mod diferit în funcţie de OUG) şi introduse în PTr;
4. Dacă în momentul calculării, TSCRc este mai mare decât (>) SCC, atunci se are în vedere SCC;
5. Dacă în momentul calculării, TSCRc este mai mic decât (<) SCC, atunci se are în vedere TSCRc;
6. Dacă în momentul recalculării, TSCRr < SCC, atunci se are în vedere TSCRr;
7. Dacă în momentul recalculării, TSCRr > SCC, atunci se are în vedere SCC;
8. Din cauza celor arătate mai sus (probabil şi a altora) se poate întâmpla ca la recalculare să se micşoreze PMr = PTr / (TSCRr sau SCC). In consecinţă pensia scade sau nu creşte cu cât ne-am fi aşteptat :
- fie datorită scăderii PTr (ex: creşterea punctajului pentru perioadele asimilate este mai mică decât micşorarea punctajului pentru SP) şi creşterii TSCRr (până la valoarea SCC);
- fie datorită creşterii PTr, dar creşterii mai accentuate a TSCRr (până la valoarea SCC);
CONCLUZIE IMPORTANTĂ Deoarece nu toţi pensionarii îşi dau seama de capcanele legii pensiilor (L19/2000), se recomandă acestora ca atunci când solicită în scris recalcularea pensiei, atât pentru PI cât şi pentru trecerea la pensia pentru limită de vârstă, să precizeze în cerere că optează pentru pensia avantajoasă (mai mare), altfel pot avea necazuri.
9. În ceeace priveşte calcularea stagiului potenţial (SP), în art. 59 din L19/2000 se folosesc, în plus faţă de cele folosite anterior şi următoarele sintagme :
- Stagiul de cotizare realizat efectiv este acelaÅŸi cu Total stagiu de cotizare realizat ?
- Stagiul de cotizare necesar : SCN;
- Vârsta standard de pensionare : VSP;
- Vârsta la data ivirii invalidităţii : Vii, calculată în funcţie de data naşterii şi data ivirii invalidităţii. Am următoarele întrebări ?
a. Exprimarea din alin. 3 este SP < VSP – Vii ?
b. Dacă TSCR > SCC, atunci SP = 0 ?;
Considerând îndeplinite condiţiile TSCR < SCC şi TSCR > 1/2 din SCN, dacă :
c. SCC - TSCR > SCC – SCN > VSP – Vii, atunci SP = VSP – Vii ?
d. SCC – SCN > SCC - TSCR > VSP – Vii, atunci SP = VSP – Vii ?
e. SCC - TSCR < VSP – Vii, SCC – SCN > VSP – Vii, atunci SP = SCC – TSCR ?
f. SCC - TSCR > VSP – Vii, SCC – SCN < VSP – Vii, atunci SP = SCC – SCN ?
g. SCC - TSCR < SCC – SCN < VSP – Vii, atunci SP = SCC - TSCR ?
h. SCC – SCN < SCC - TSCR < VSP – Vii, atunci SP = SCC – SCN ?
CONCLUZIE : În cazurile c – h, întotdeauna se ia în considerare cea mai mică diferenţă ?
Sper că veţi avea răbdarea să-mi răspundeţi la întrebările puse şi vă mulţumesc anticipat. Cu stimă, Alexandru LĂPUGEAN
Re: Calcul punctaj mediu, calcul stagiu potential
Scris de: la pensie la data: 03/11/2010 1:13am
Multumim pentru sugestii si va cerem putina rabdare pentru ca raspunsul sa fie mai documentat iar formularile sa fie concepute astfel ca sa poata fi incluse in prezentarile generale date pe forum.
Aceasta reformulare o intentionam si noi in viitorul imediat
Re: Calcul punctaj mediu, calcul stagiu potential
Scris de: la pensie la data: 03/12/2010 5:55am
Afirmatiile de la punctele 1, 2 si 3 sunt corecte
Ati inteles gresit punctele 4 - 8 si pentru aceasta suntem noi vinovati deoarece la momentul coceperii preambulului nu cunosteam ca in cazul pensiei de invaliditate la calculul punctajului mediu al pensiei se foloseste intotdeauna stagiul complet de cotizare (SCC) la fel cu celelalte pensii si acesta a fost de fapt motivatia acordarii stagiului potential ca diferenta pana la realizarea stagiului complet de cotizare (SP = SCC- TSCR) penntru a nu fi dezavantajati pensionarii la limita de varsta.
Pericolul ca la recalcularea pensiei de invaliditate sau la trecerea la pensie la limita de varsta pensia recalculatea sa fie mai mica ramane pentru cei care au pensie mica si au un grad de invaliditate mai mare iar pe perioada cat au primit pensie de invaliditate realizeaza un punctaj mai mic decat cel acordat la calcularea pensiei anterioare pentru stagiul potential aferent aceiasi perioade.
De exemplu daca unui pensionar de invaliditate de gr II care la acordarea pensiei de invaliditate are 10 ani stagiul potential si dupa 5 ani a fost trecut in gr III de invaliditate diferentele care provind din perioada asimilata pentru pensie de invaliditate va fi :
La calcularea pensiei de gr II pe 10 ani I se acorda conform art 78 alin (6) din legea 19/2000 6 puncte
La recalculare pensiei din cauza trecerii in gr II de invaliditate dupa 5 ani calculul se va face astfel:
- Se scad cele 6 puncte.
-Se adauga punctajul realizat pe perioada de 5 ani de pensie de invaliditate de gr II , sa presupunem 2 puncte si punctaj pentru restul de 5 ani de stagiu potential pentru gr II adica alte 2 puncte Deci rezulta o scadere a punctajului total recalculat cu 2 puncte.
In cazul pensionarilor de invaliditate mai exista un aspect care trebuie avut in vedere si anume acela ca pe perioada in care primesc pensie de invaliditate cu un punctaj mediu mic, de exemplu 0,5 puncte, la recalculare pe aceiasi perioada va realizea mai putin de 0,5 puncte asa cum prezentam noi in exemplu urmator.
Presupunem ca un pensionar de invaliditate a avut punctajul mediu 0,5 puncte in luna ianuarie 2010. Avand in vedere ca valoarea punctului de pensie in aceasta luna a fost de 732,80 lei acesta a avut pensia de 366 lei. La recalculare punctajul realizat in luna ianuarie 2010 va fi de 366 lei impartit la salariul mediu brut pe economie care a fost de 1967 si deci va realizeaza un punctaj lunar de 0,1861.
Referitor la intrebarile privind stagiul potential de la punctual 9 :
a. SP = VSP – Vii
b. SP =0
La punctele c – h ati facut niste combinatii pe care noi credem ca ar putea fi reduse la :
Daca TSCR > SCN
c. SP = SCC – TSCR dar nu >VSP – Vii
Daca TSCR > ½ SCN
d. SP = SCN – TSCR dar nu >VSP – Vii
Inca odata ne cerem scuze privind stagiul utilizat pentru calculul punctajului mediu al pensiei de invaliditate si va promitem ca o vom remedia in scurt timp.
In privinta propunerilor dv suntem de accord ca ar duce la simplificarea muncii noastre si a diminuarii repetarilor pe care le facem insa va duce la o complicare a muncii celor care ne solicita ajutorul si in aceasta privinta suntem rezervati deoarece gradul de intelegere al celor care solicta ajutorul recunoastem din start ca este redusa.
Re: Calcul punctaj mediu, calcul stagiu potential
Scris de: Alex la data: 03/14/2010 2:34pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am primit răspunsuri lămuritoare la toate întrebările puse de mine şi vă mulţumesc foarte mult Sunteţi amabil că mă consideraţi „nevinovat”, dar adevărul este că documentarea mea a fost deficitară, deoarece am început - o de la ultima pagină spre prima şi v-am scris înainte de a ajunge la paginile în care răspunsurile sunt cele pe care le-am primit acum şi eu.
În ceeace priveşte exemplul cu schimbarea gradului PI se poate întâmpla şi la trecerea de la gr III la gr II, nu numai de la gr II la gr III
La calcularea pensiei de gr III pe 15 ani i se acorda conform art 78 alin (6) din LP : 15x0.4 = 6 puncte
La recalcularea pensiei, din cauza trecerii dupa 10 ani în gr II de invaliditate, calculul se va face astfel:
- Se scad cele 6 puncte.
-Se adauga punctajul realizat pe perioada de 12 ani de pensie de invaliditate de gr II, sa presupunem 3.5 puncte si punctaj pentru restul de 3 ani de stagiu potential pentru gr II adica alte 3x0.6 = 1.8 puncte. Deci rezulta o scadere a punctajului total recalculat cu : 6 – (3.5 + 1.8) = 0.3 puncte.
N-am găsit articol de lege care să se refere la opţunea pentru pensia cea mai avantajoasă la schimbarea gradului de invaliditate
N-am înţeles exemplul 2. Este vorba de micşorarea PM = PT / SCC = 0.5 sau a punctajului lunar (PL) PL = (0.5x 732.8) / 1987 (Sal mediu brut_SMB pe luna ian_2010) = 0,1861, care e variabil în funcţie de SMB şi valoarea punctului de pensie (VPP) şi care contribuie la valoarea punctajului anual (PA) pe anul 2010 şi în perspectivă la punctajul pe perioada asimilată până la trecerea la PLV.
Apropo de trecerea de la PI la PLV, care se face la cerere. Uneori e mai bine să rămâi la PI (cu recalcularea conform OUG–urilor), depăşind VSP (cu atât mai mult VSP redus conform art.42) pentru ca pierderea punctelor din dispariţia SP să fie depăşită căt mai mult de punctele din perioada asimilată.Există şi un preţ : imposibilitatea de a te reangaja legal.
E de salutat întenţia Dvs.de a îmbunătăţii site-ul. În ceeace priveşte PENSIA DE INVALIDITATE vă propun o variantă rezultată din prima mea variantă şi varianta Dvs.
1. Notaţii
• LP = Legea pensiilor (L 19 / 2000);
• PI = Pensie de invaliditate;
• SP = Stagiu potenţial;
• SCC = Stagiu complet de cotizare;
• SCN = Stagiu de cotizare necesar (Tabelul 3 de la Art.57 din LP);
• VSP = Vârsta standard de pensionare;
• Vii = Vârsta la data ivirii invalidităţii;
• c = calculat__r = recalculat;
• TSCR = Total stagiu de cotizare (sintagma din deciziile de pensionare), este Stagiul de cotizare efectiv realizat (sintagma din art. 59, alin.1 din LP);
TSCR = Perioade contributive (încadrat + şomaj) + Perioade asimilate [Art. 38, alin. (1)] + Stagiul aferent grupelor I şi II,
ATENÅ¢IE !
o Valoarea TSCR contează în calculele care determină cuantumul (valoarea) pensiei numai până când acesta devine egal cu SCC (Până atunci se ia în calculul SP = SCC - TSCR), altfel contează numai valoarea perioadelor asimilate şi valoarea stagiului aferent grupelor I şi II.
o Creşterea valorii TSCR nu se transpune întotdeauna într-o creştere proporţională a PM
 PT = Punctaj total = Punctaj perioade contributive [Încadrat + Şomaj (Art. 78^1] + Punctaj perioade asimilate [Art. 78, alin. (5)]+ Punctaj SP [Art. 78, alin. (6)]+ Punctaj grupe (OUG 100 / 2008, L218/2008 şi OUG 209 / 2008);
• PM = Punctaj mediu (sintagma folosită de Dvs) = Punctajul mediu anual (Sintagma folosită în decizii şi LP).
NOTĂ : Sunt de acord cu Dvs. că folosirea sintagmei PM în loc de PMA este de natură să limpezească lucrurile pentru că evită o confuzie între punctajul anual, care este o medie aritmetică a 12 punctaje lunare (în lunile în care nu s-a lucrat punctajul lunar este zero) şi punctajul mediu anual care este rezultatul împărţirii dintre PT şi SCC.
2. Calculul PM._Pentru pensia de invaliditate de orice grad, la calculare sau recalculare, punctajul mediu (PM) se determină prin împărţirea Punctajului total calculat (PTc) sau recalculat (PTr) la SCC: PM_PIc = PTc / SCC sau PM_PIr = PTr / SCC
NOTA : Modalitatea de aplicare a prevederilor OUG-urilor privind calcularea sau recalcularea pensiilor deja în plată este o nebuloasă pentru mine. Nelămuriri sunt toate cele subliniate.
a. OUG 100 / 2008:
• Pentru înscrierile noi făcute între 01.09.2008 - 02.11.2008, pensiile s-au plătit de la data înscrierii ?
• Recalcularea pensiilor stabilite anterior intrarii în vigoare a OUG (30.09.2008) s-a făcut în patru etape : oct 2008, feb 2009, iun 2009, octombrie 2009. S-au plătit de la data de întâi a lunii începerii etapei (Art. III, alin 2), oricare a fost (sau va fi) momentul recalculării ?
b. L 218 / 2008:
• Pentru înscrierile noi făcute între 03.11.2008-08.12.2008, pensiile s-au plătit de la data înscrierii (Art. II)?
• Recalcularea pensiilor stabilite anterior intrarii în vigoare a legii se efectuează, din oficiu, de catre CNPAS şi se acordă beneficiarilor începand cu data de 1 ianuarie 2011 (Art. V, alin. (4) din OUG 114 / 2009). Oricare ar fi momentul recalculării?
c. OUG 209 / 2008 :
• Pentru înscrierile noi făcute după 09.12.2008, pensiile s-au plătit de la data înscrierii (Art. II)?
• Recalcularea pensiilor stabilite anterior intrarii în vigoare a OUG se efectuează şi se acordă beneficiarilor începand cu data de 1 ianuarie 2011(Art. V, alin. (4) din OUG 114 / 2009). Oricare ar fi momentul recalculării ?
3. Calculul SP:
A. Când TSCR > SCC, atunci SP = 0;
B. Când TSCR > SCN:
a. Dacă SCC – TSCR < VSP – Vii, atunci SP = SCC – TSCR;
b. Dacă SCC – TSCR  VSP – Vii, atunci SP = VSP – Vii ?;
C. Când TSCR > ½ SCN (Art.59, alin. 2 coroborat cu tab 3 de la Art.57 din LP) :
a. Dacă SCN – TSCR < VSP – Vii, atunci SP = SCN – TSCR:
b. Dacă SCN – TSCR  VSP – Vii, atunci SP = VSP – Vii ?:
4. Calculul PM pentru pensia pentru limită de vârstă (PLV) La trecerea direct la PLV sau de la oricare din celelalte la PLV (cu excepţia pensiei de urmaş), PM_PLV = PT / SCC. Art. 43, 44, 45, 46, 47, 48, 48^1 prevăd reducerea VSP şi SCC, conform prevederilor acelor articole şi a anexelor 4 şi 5.
Art.. 167^1 prevede, numai pentru gr I şi numai până la 01.04.2011, reducerea VSP şi SCC, faţă de anexa 3 completată cu anexa 9.
Dar art. 42, 48^2 !? După câte ştiu eu, nu! Să dea Dumnezeu să mă înşel, dar dacă este aşa, atunci se impune un comentariu.
COMENTARIU : Cei care beneficiază de reducerea VSP, „vor beneficia” şi de micşorarea PM (se micşorează corespunzător PT, prin micşorarea perioadei contributive şi uneori a perioadei asimilate şi dispariţiei SP, la trecerea de la PI la PLV). Unii din aceştia, chiar dacă au lucrat în gr I acelaşi nr de ani ca alţi (sau mai mulţi), depăşind termenul de valabilitate a art. 167^1, din cauză că s-au născut mai târziu, se trezesc că legea nu mai este la fel de „generoasă”, art.42, fiind mult mai zgârcit cu reducerea VSP, iar despre reducerea SCC nu suflă o vorbă. La fel şi mamele care s-au chinuit să-si crească cei 3 sau mai mulţi copii în terifianţii ani 80. Cele mai injosite de art. 48^2 sunt cele care au avut indemnizaţie de mamă „pe viaţă” (Decret 410/1985, abrogat de jure de L 7/1998, anulat de facto prin neindexare în perioada inflaţiei galopante din anii 90) şi şi-au întrerupt activitatea (L3 / 1977 era mai morală). Ce parşivenie de lege, „născută” în vremuri grele! Aştept, fără să-mi fac iluzii, viitoarea Lege Unitară a Pensiilor (LUP – Are o prescurtare sugestivă. Ce ironie !). Dacă LUP-ul rămăne ca în proiect va fi o lege mai neeuropeană decât L 19, deşi la momentul „naşterii” ei suntem în UE. Cât de parşivi şi perverşi pot fi ...!!!?
Re: Calcul punctaj mediu, calcul stagiu potential
Scris de: la pensie la data: 03/19/2010 7:44am
Ne pare rau ca nu putem face promt aceste analize propuse de dv. In aceasta perioada, asa cum ati remarcat si dv, am initiat o revizuire a continutului site-ului si timpul disponibil pentru raspunsul la mesaje este redus. Din aceasta cauza va cerem ingaduita ca sa va dam raspunsul pe etape in functie de timpul nostru disponibil.
Astfel:
Evident ca diminuarea punctajului total realizat este posibila in anumite conditii si la recalcularea pensiei de invaliditate de la gr II la gr II si acesta trezeste mai multe nemultumiri. Am cunoscut astfel de cazuri.
Nu exista prevederi legale de optare pentru pensia avantajoasa decat in cazul recalculari la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta.
Intradevar in exemplul doi ne referim la luna ianuarie 2010 in care un pensionar de invaliditate care are punctajul mediu al pensiei de 0,5 puncte la recalcularea pensiei pe aceasta luna nu va realiza punctajul lunar tot de 0,5 puncte din cauza ca valoarea punctului de pensie in luna ianuarie 2010 a fost de 37,25 % din salariului mediu pe economie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1