Subiect "Sistare pensie" Deschis de cos la data: 03/09/2010 8:54am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Sistare pensie
Scris de: cos la data: 03/09/2010 8:54am
Gen:M
Data nasterii:22.08.1948
Stagiul de cotizare:34 ani, 3 luni
Alte date:
Intrebare:M-am pensionat anticipat la data de 01.02.2008 cu o penalizare de 21%. Dupa 6 luni, mi-am gasit de lucru, fapt pentru care mi-a fost sistata pensia. Am lucrat 18 luni apoi m-am intors la of.de pensii pentru repunerea in plata. Intrebare: nu era normal si firesc sa-mi fie adaugata perioada lucrata ( adica cele 18 luni )??
Este in acest fel pedepsit cel care incearca sa mai lucreze ?? Se incurajeaza in acest fel munca ?? au fost mai multe intrebari, dar va multumesc anticipat pt. raspuns
Re: Sistare pensie
Scris de: la pensie la data: 03/11/2010 8:42am
Cei de la Casa de Pensii nu au facut altceva decat sa aplice art 52 din legea 19/2000 care prevede “La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.
Daca trebuie sa acuzati pe cineva atunci acesta este cel care a facut legea dar credem ca ar trebui sa fiti de acord si cu faptul ca la suspendari repetate ale pensiei anticipate partiale recalcularea acesteia dupa fiecare suspendare ar creste mult volumul de lucru al celor de la Casa de Pensii. Prin aceasta s-ar prelungi perioada scursa de la depunerea dosarelor la emiterea deciziilor de pensionare.
Re: Sistare pensie
Scris de: cos la data: 03/11/2010 9:07am
Gen:M
Data nasterii:22.08.1948
Stagiul de cotizare:37 ani 3 luni
Alte date:
Intrebare:Vreau sa va multumesc pt.raspuns. Desigur mi-ati citat paragaful din legea 19/2001 in care este reglementata procedura de trecere de la pensia anticipata partiala cea pentru limitata de varsta. Comentariul dstra din care rezulta ca ar fi greu ptru lucratorii casei de pensii sa tot recalculeze pensia, cred ca nu se sustine, din urmatoarele motive:
- exista o baza de date in calulatoarele caselor de pensii, intretinut lunar cu informatiile primite de la angajatori.
(Am primit in perioada anilor 2000-2005,acasa calculul punctajului realizat, nu numai eu, toata lumea si s-a putut)
- ptru pensionatii la limita de varsta, in cazul in care mai lucreaza, duc anual la casele de pensii adeverinta de salariat si se recalculeaza (ma refer la cei ce pot cumula pensia cu salariul), si se poate
Raman la parerea mea ca se intentioneaza descurajarea acestei forme de pensionare (anticipata partial)
Re: Sistare pensie
Scris de: la pensie la data: 03/12/2010 1:43am
Principial aveti dreptate complet dar daca mai negociem va dau dreptate numai pe jumatate deoarece :
- In privinta bazei de date in prezent aceasta este completata lunar cu situatiile transmise pe suport electronic de angajatori si nici nu mai sunt necesare adeverinte.
- Insa recalcularea unei pensii nu consta in calculul propriu zis care se poate face, cu mijloacele actuale, practic instantaneu ci mai cuprinde si adevarata “birocratie” care pe langa faptul ca nu este informatizata este si de o calitate discutabila. Aici nu ma refer la adevaratii functionari si specialisti pentru care am toata stima ci la cei care plimba si inregistreaza “hartii”.
- Aveti dreptate in privinta “Situatiei anuale a stagiilor de cotizare” care au fost transmise tuturor salariatilor insa acum desi in lege este prevazut sa fie transmise anual au fost sistate si se elibereaza numai la cerere si cu plata. Apropos de aceste situatii in proiectul noii legi a pensiilor (si la nivel declarativ) se prevede ca aceasta situatie sa fie transmisa la doi ani, pentru a mai micsora abaterea de la litera legii.
-Sunt de acord cu afirmatia dv privind intentia evidenta si deseori declarata, ca se urmareste descurajarea acestei forme de pensionare dar deplang faptul ca aceste metoge se aplica la modul general si celor care nu au alternativa si uneori se face cu metode incorecte.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1