Subiect "cumulul perioadelor lucrate in Romania si Italia" Deschis de TANASE ANGELA la data: 03/26/2010 2:17pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cumulul perioadelor lucrate in Romania si Italia
Scris de: TANASE ANGELA la data: 03/26/2010 2:17pm
Gen:
Data nasterii:1.08.1952
Stagiul de cotizare:24 ani 8 luni 12 zile in Romania,3 ani 10 luni in Italia
Alte date:Am nascut si crescut e copii.
Intrebare:ce trebuie sa fac? unde trebuie sa depun dosarul de pensie? Mentionez ca acum locuiesc in Italia. Trebuie sa merg personal in Romania sa depun dosarul.
Re: cumulul perioadelor lucrate in Romania si Italia
Scris de: la pensie la data: 03/30/2010 5:08am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere in Romania aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru nastere si crestere copii, in 01 octombrie 2011 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 2 luni si stagiul complet de cotizare de 28 ani si 4 luni.
Reducerea varstei de pensionare nu putem sa o calculam deoarece nu cunoastem numarul copiilor acesta se acorda cu 1 an pentru nasterea si cresterea pana 10 ani a 3 copii si cu 2 ani pentru mai multi de 3 copii cu conditia sa aveti indeplinit stagiul complet de cotizare. Dv il indepliniti prin cumularea cu stagiul din Italia.
In cadrul UE a fost adoptat un regulament 1408/1971 care este obligatoriu tuturor statelor prin care obliga institutiile care se ocupa cu pensile in tarile din uniunea europeana sa colaboreze in vedererea acordarii pensiilor prin cumularea dreptului de pensie din doua sau mai multe tari din UE in care a lucrat asiguratul.
Fiecare tara din UE si-a adaptat legislatia proprie la legislatia europeana pentru ca sa nu fie necesara deplasarea in toate tarile europene ci se intocmeste o documentatie in tara de domiciliu apoi institutiile care se ocupa cu pensile din tarile precizate de asigurat, printr-un schimb de corespondente (formulare E) cumuleaza drepturile din tarile in care s-a lucrat.
Prevederile legislatiei din Romania adaptata la legislatia europeana o gasiti pe site-ul CNPAS la adresa
http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
“Relatii europene” “Instructiuni referitoare la circuitul formularelor de legatura in aplicarea Regulamentului 1408/71 si a Regulamentului 574/72 Partea a III a”
Presupunem ca si legislatia din Italia a fost adaptata legislatiei europeana si pentru a afla aceasta legislatie trebuie sa va adresati institutiei care se ocupa cu pensile in Italia la care ati contribuit pentru pensie in perioada lucrata acolo.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1