Subiect "pensie invaliditate" Deschis de petcu dorina la data: 08/07/2010 11:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie invaliditate
Scris de: petcu dorina la data: 08/07/2010 11:34am
Gen:feminin
Data nasterii:09/09/1968
Stagiul de cotizare:26 ani
Alte date:Grad de ivaliditate II accentuat
Intrebare: As dori sa ies la pensie de boala si ma intereseaza ce acte imi sunt necesare si care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pana la cererea catre Casa de pensii. As dori deasemeni sa-mi spuneti daca ma pensionez pe caz de boala as putea apoi sa lucrez 4 ore si in acest caz cu cat mi se diminueaza pensia de boala.
O alta intrebare v-as ruga - daca fiind in gradul II accentuat cu acondroplazie plastica certificatul de handicap este revizuibil? intreb aceasta pentru ca eu sigur nu voi mai creste in inaltime si nu inteleg de ce trebuie sa merg in fiecare an la comisie. Multumesc foarte mult.
Re: pensie invaliditate
Scris de: la pensie la data: 08/09/2010 1:34am
Situatia dv este neclara pentru noi deoarece nu stim daca sunteti in cursul procedurii standard de iesire la pensie de invaliditate intre incadrarea in gradul de invaliditate si depunerea dosarului de pensie sau cele prezentate de dv se bazeaza pe o incadrare anterioara in un anumit grad de invaliditate in urma caruia nu ati cerut pensie de invaliditate.
Incadrarea intr-un anumit grad de invaliditate se face de catre medicul specialist in expertize medicale de pe langa Casa de pensii in urma unei propuneri a medicului curant pentru iesirea la pensie de invaliditate. De la propunere de examinare facuta de medicul curant si pana la iesirea la pensie de invaliditate exista o procedura care trebuie sa se inscrie in perioada maxima de 90 zile de concediu de incapacitate de munca. Aceasta procedura este stabilita clar in Ordinul 340/2001 prin care sunt aprobate Normele de aplicare ale legii 19/2000 si este individualizata in functie de situatie iar pentru a va preciza procedura in cazul dv ar trebui sa va prezentati pe scurt situatia adica :
- Daca in prezent lucrati sau sunteti in concediu de incapacitate de munca.
- Cand ati fost incadrata in gradul II de invaliditate.
In cazul in care va pensionati de invaliditate puteti sa lucrati cu contract de munca cu timp partial daca sunteti incadrata in gradul III de invaliditate (pierderea capacitatii de munca intre 50% si !00%). Daca sunteti incadrata in gradele I si II de invaliditate (pierderea cu 100% a capacitatii de munca) nu aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul castigat pe contract partial de munca.
Scutirea de prezentare la revizuirea periodica o stabileste numai medicul specialist de la comisia de expertiza in urma examinarii medicale.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1