Subiect "pensie de invaliditate / pensie anticipata partial" Deschis de andra carola la data: 10/13/2010 11:38am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de invaliditate / pensie anticipata partial
Scris de: andra carola la data: 10/13/2010 11:38am
Gen:F
Data nasterii:30. 03. 1956
Stagiul de cotizare:30 ani si 1 luna pana in prezent
Alte date:profesor
Intrebare:buna seara!
mama mea este nascuta in 30. 03. 1956. din 1 sept. 1980 este angajata in invatamant, fara grade didactice, doar definitivatul, fara intreruperi in munca. pana acum are vechime de 30 ani si 1 luna. sufera de ulcer varicos activ din octombrie 2007 si hipertensiune arteriala.
1. as dori sa va intre daca se poate pensiona pe caz de boala daca nu a fost spitalizata niciodata, ci doar a avut cateva concedii medicale de la medicul de familie? este posibil ca mediul de familie sa ii dea o trimtere care o comisie de expertiza in vederea incadrarii intre-un anumnit grad de handicap fara sa fie internata in prealabil sau este necesar ca mai intai sa fie spitalizata si un medic specialist sa ii dea trimitere la comisia de expertiza?
2. as mai dori sa va intreb din punct de vedere al cuamtumului pensiei, aproximativ bineinteles, daca ar fi mai mare cea de invaliditate sau o pensie anticipat partial (avand in vedere noile diminuari care se vor aplica acesteia din urma in noua lege)?
va multumesc
Re: pensie de invaliditate / pensie anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 10/14/2010 8:36am
1.Raspunsul la prima intrebare este prevazut in prevederile Cap. C al Ordinului 340/2001 Normele de aplicare ale legii 19/2000 care prevad :
- Medicul primar sau, in lipsa acestuia, a medicului specialist pentru afectiunea care determina reducerea capacitatii de munca care asigura asistenta medicala a bolnavului ( la care este trimis de medicul de familie) atunci cand apreciaza ca bolnavul nu poate sa-si reia activitatea profesionala, in limita maxima de concediu medical prevazut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate (nu este obligatorie internarea), propune pensionarea de invaliditate, cerand in acest sens avizul cabinetului de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, de pe langa Casa de Pensii.
-Limita maxima a concediului medical este de 90 zile dar in cazul unor boli poate fi prelungit cu alte 90 zile.
-Trebuie avut in vedere ca in limita maxima a concediului medical trebuie sa se incadreze si celelalte formalitati de pensionare.
2. In conditiile legii unitare a pensiilor si in cazul mamei dv careia i se calculeaza diminuarea numai pentru o anticipare de 2 ani, cuantumul pensiei de invaliditate este mai mare decat cuantumul pensiei anticipate partiale cu cca 18 %.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1