Subiect "OUG nr 94/2010" Deschis de Doina Voicescu la data: 11/09/2010 10:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
OUG nr 94/2010
Scris de: Doina Voicescu la data: 11/09/2010 10:29am
ACEASTA ORDONANTA SE APLICA TUTUROR PERSOANELOR, INDIFERENT DE VARSTA ACEASTORA, IN OUG NU SE SPECIFICA VARSTA, CI DOAR FAPTUL CA NU TREBUIE SA FI PENSIONAR SI NICI SA NU FI AVUT CALITATEA DE ASIGURAT IN PERIOADA PE CARE O SOLICITI SA DEVI ASIGURAT.

A DOUA INTREBARE, PT CEI CARE ACUM SUNT LA MASTERE, ACEASTA PERIOADA DE STUDII ESTE CONSIDERATA SAU NU VECHIME IN MUNCA.

CU MULTUMIRI,
Re: OUG nr 94/2010
Scris de: la pensie la data: 11/10/2010 4:10am
Ordonanta de Urgenta 94/2010 ajuta atat asiguratii care nu au posibilitatea sa-si completeze stagiul de cotizare din cauza perioadei mici pana la varsta standard de pensionare si in acelasi timp aduce sume la fondul de pensii.
Posibilitatea de a se incheia Contract de Asigurare Sociala este prevazuta si in legea pensiilor 19/2000 art 5 alin (2) insa numai pentru perioadele care incep de la data incheierii contractului.
Noutatea introdusa prin OU 94/2010 este aceia ca da posibilitatea incheierii unui contract de asigurare sociala pentru o perioada anterioara (retoactiv).
-In ordonanta nu se limiteaza direct dreptul de a incheia acest tip de contract dupa varsta ci numai indirect in sensul ca perioada de maxim 5 ani pentru care se incheie contractul trebuie sa fie anterioara implinirii varstei standard de pensionare, conform art 1 alin (2) din OU 94/2010.
Astfel o persoana care are depasita varsta standard de pensionare cu 5 ani nu poate beneficia de aceasta ordonanta deoarece perioada ultimilor 5 ani din data incheierii contractului se afla dupa implinirea varstei standard de pensionare. Dupa acelasi rationament o persoana care are depasita varsta standard de pensionare cu 4 ani nu poate incheia contract de asigurare sociala conform acestei ordonante decat pe 1 an.
-Conditia ca in perioada pentru care se incheie contract de asigurare sociala sa nu fi avut calitatea de asigurat este in avantajul asiguratului deoarece acest tip de contract de asigurare sociala este avantajos numai pentru completarea stagiului de cotizare (daca era asigurat nu are nevoie de stagiu pe acea perioada) deoarece contributia sumelor platite prin acest contract la calculul punctajului pensiei este mica.
In ceiace priveste asimilarea perioadei de masterat ca stagiu de cotizare nu va putem da un raspuns transant deoarece in prevederile legale publicate in presa nu se face o enumerare a formelor de studii universitare asimilate ci formularea regasita in art 38 alin (1) este urmatoarea :
„In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora”
Opinia noastra este ca „masteratul” face parte din „invatamantul universitar” si daca se indeplinesc si celelalte conditii ca : a fost urmat la zi, a fost absolvit, si mai ales in acea perioada nu s-au realizat venituri salariale atunci se asimileaza cu stagiul de cotizare.
Dar verdictul este dat numai de functionarul de la Casa de Pensii prin analizarea individuala a cazului.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1