Subiect "noua lege a pensiilor" Deschis de Mircea ROMAN la data: 12/08/2010 7:23am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
noua lege a pensiilor
Scris de: Mircea ROMAN la data: 12/08/2010 7:23am
Gen:M
Data nasterii:1949
Stagiul de cotizare:37
Alte date:
Intrebare:Cum se interpreteaza art.172 din noua lege a pensiilor?
"Art. 172. – (1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei
legi, la punctajul mediu anual determinat în condiŃiile art. 95 se aplică un indice de corecŃie calculat ca
raport între 43,3% din salariul mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată."
Va multumesc pentru raspuns
Re: noua lege a pensiilor
Scris de: la pensie la data: 12/09/2010 8:33am
Modul de determinarea valoarii punctului de pensie are o istorie de cca 10 ani si nu credem ca va inceta.
Initial in lege a fost prevazut ca valoarea punctului de pensie sa fie “minim 45 %” din valoarea salariului mediu pe economie din anul precedent. Cand s-a observat ca nu se poate asigura aceasta prevedere a fost modificata legea prin modificarea unui singur cuvant si s-a prevazut ca valoarea punctului de pensie sa fie “maxim 45 %” din valoarea salariului mediu pe economie din anul precedent creinduse astfel posibilitate nelimitata de scadere a valorii punctului de pensie.
Legea unitara a pensiilor leaga valoarea punctului de pensie atat de cresterea reala a salariului mediu pe economie din anul precedent si de inflatie conform prevederilor art 102 alin (2) din ultima varianta a legii unitare a pensiilor.
In legea unitara a pensiilor mai este prevazuta o corectie pentru cei care ies la pensie conform legii unitare a pensiilor cu intentia sa corecteze faptul ca in anul in care ies la pensie valoarea punctului de pensie se afla sub 43,3 % din valoarea salariului mediu pe economie. Explicatia din ce cauza aceasta se aplica numai celor care ies la pensie dupa adoptarea legii unitare a pensiilor si pentruce corectia se aplica o singura data ne depaseste
La aceasta corectie va referiti dv iar in ultima varianta a proiectului legii unitare a pensiilor aceasta prevedere este la art 170.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1