Subiect "despre noua lege a pensiei" Deschis de stelian la data: 12/13/2010 1:35pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
despre noua lege a pensiei
Scris de: stelian la data: 12/13/2010 1:35pm
Gen:M
Data nasterii:25.05..1956
Stagiul de cotizare:34 ani si 6 luniAlte date:20 de ani intregi lucrati in grupa I de munca si recunoscuti de unitate
Intrebare:Intrebarea mea este urmatoarea: aceasta lege mai recunoaste anii de grupa I de munca lucrati anterior date de 01.04.2001? Mentionez ca eu lucrat in grupa I de munca intre anii 1980 -2001(efectiv 20 ani, avand in vedera ca fractiile nu se pun). Dupa promulgarea ei se mai poate iesi la pensie mai devreme?
Articolele postate mai jos ma cam baga in "ceata", deoarece mi se par contradictorii si as vrea sa consult pe cineva care este specialist in materie. Va multumesc si imi cer scuze pentru deranj!

CAMERA DEPUTAÅ¢ILOR
L E G E
privind sistemul unitar de pensii publice
Camera Deputaţilor adoptă prezentul proiect de lege.
Art. 18. – Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă aşa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2).


Art. 100. – Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii; 47

Dispoziţii tranzitorii
Art. 158. – (1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1) sunt încadrate în condiţii speciale.
(2) Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă sunt valorificate, numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

Art. 30. – (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
c) activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi;
d) aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;
e) activităţile şi unităţile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3;
f) activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4.
(2) Periodic, din 2 în 2 ani, locurile de muncă în condiţii speciale prevăzute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării în condiţii speciale.
(3) Procedura de reevaluare prevăzută la alin. (2) se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, elaborată în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. b), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupele I şi II de muncă şi care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt încadrate în condiţii speciale de muncă.
c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă potrivit legii.
Re: despre noua lege a pensiei
Scris de: la pensie la data: 12/15/2010 2:45am
Conform actualei legi si a legii unitare a pensiilor (care presupunem ca va intra in vigoare de la 01 ianuarie 2011) si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea pentru grupa de munca, in 25 mai 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Daca citeati cu atentie art 158 pe care il reproduceti ceata se raspandea.
Acest articol spune ca stagiile lucrate in gr I si II inainte de 01 aprilie 2001 se considera stagii in conditii deosebite si in functie de stagiul lucrat in grupa daca realizati stagiul complet de cotizare puteti iesi la pensie la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare conform tabelului 1 de la art 55 alin (1) litera a din legea unitara a pensiilor.
Fac exceptie stagiile de cotizare de gr I din domeniile si locurile de munca specificate in art 30 din legea unitara a pensiilor care se considera in conditii speciale si in acest caz daca realizati stagiul complet de cotizare puteti iesi la pensie la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare conform tabelului 2 de la art 55 alin (1) litera b din legea unitara a pensiilor.
In cazul concret al dv daca stagiul de 20 ani de gr I este lucrat in domeniile cuprinse in art 30 si se constituie in coditii speciale beneficiate de o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani si puteti cere pensie la limita de varsta in 25 mai 2011. Aceste prevederi sunt avantajoase fata de actuala lege.
Daca locul dv de munca de gr I nu se incadreaza in prevederile art 30 stagiul dv de gr I se asimileaza cu conditii deosebite si beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni si puteti cere pensie la limita de varsta in 25 noiembrie 2016
Daca nu va descurcati in incadrarea locului dv de munca in art 30 din legea unitara a pensiilor va adresati angajatorului la care ati lucrat in gr I de munca pentruca aceasta echivalare trebuia facuta de acesta inca de la 01 aprilie 2001.
Exista si un sambure de adevar in ceiace priveste abrogarea unei prevederi din actuala lege a pensiilor privind cei care au stagii in gr I de munca. Aceasta prevedere este continuta in art 167^1 din legea pensiilor 19/2000 care prevedea o reducere a varstei standard de pensionare avantajoasa indiferent de grupa cu care era echvalat stagiul in gr I. Conform acestei prevederi pentru un stagiu de 20 ani in gr I beneficiati de reducerea cu 12 ani a varstei standard de pensionare si in acest caz ati mai putea iesi la pensie pana la 31 decembrie 2010 cat mai este in vigoare legea 19/2000.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1