Subiect "renuntare la pensie" Deschis de marie la data: 01/28/2011 7:45pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
renuntare la pensie
Scris de: marie la data: 01/28/2011 7:45pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:sunt pensionara de invaliditate gradul III si doresc sa ma casatoresc in strainatate.ce se intampla daca nu pot sa ma prezint la comisie pentru prelungirea pensiei?
Re: renuntare la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/05/2011 2:22am
Legea unitara de pensii 263/2010 in aceasta privinta are urmatoarele prevederi :
- pensia de invaliditate se suspenda in luna urmatoare datei la care pensionarul nu s-a prezentat la revizia medicala din cauze imputabile lui (art. 78 alin 4)
- pensia de invaliditate se suspenda in cazul in care pensionarul isi stabileste domiciliu pe teritoriul altui stat (art. 114 alin 1) . Aceasta stare este constatata prin colaborarea intre organele Ministerului Administratiei si Internelor (Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date) si Casa Nationala de Pensii.
- pensia de invaliditate poate fi platita in continuare de statul in care si-a stabilit domiciliu daca Romania are incheiat cu acel stat o conventie de reciprocitate in care se prevede plata pensiei de invaliditate (art 114 alin 1 litera a)
Pentru a afla daca Romania are incheiata conventie de reciprocitate cu statul in care va stabiliti domiciul trebuie sa va adresati Casi Nationale de Pensii prescurtat, acum, CNPP iar pana in decembrie 2010 CNPAS.
Puteti afla unele informatii vizitand site-ul Casei Nationale de Pensii care mai poate fi accesat la adresa :
http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Acorduri bilaterale”
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1