Subiect "Punctaj, sporuri vechime, sporuri pentru grupa de munca" Deschis de HAM GHEORGHE la data: 05/27/2011 6:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Punctaj, sporuri vechime, sporuri pentru grupa de munca
Scris de: HAM GHEORGHE la data: 05/27/2011 6:32am
Gen:M
Data nasterii:22.12.1956
Stagiul de cotizare:35
Alte date:
Intrebare:
Calculatorul pensiei este foarte bun, dar are niste hibe,lucruri care nu se cunosc:
-punctajul stagiului militar-de unde il luam?
-sporul de vechime,la mine cel putin, unii angajatori l-au trecut, altii nu; s-a introdus in salariu de la 01.01.2010 si nu din septembrie 1992, cum se specifica;
-cum putem sti daca se face un calcul corect de cei de la casa de pensii, daca in cartea de munca nu se specifica procentul de spor de vechime;
-care este procentul corect de calcul al acestui spor? (eu lucrez din iulie 1974...);
-grupa a doua de munca (munca in conditii deosebite) se calculeaza doar la 4, 6, 8, 10 ani? Daca conform legii, la un an de gr. a doua de muncase primeste un spor de 3 luni, inseamna ca la 10 ani se primesc 30 luni(=2ani si 6luni), la 9ani se primesc 27luni(=2ani si 3luni), la 8 ani se primesc 24luni(=2ani)- calculatorul Dumneavoastra spune ca se vor primi la 10ani doi ani, la 8ani 1,5 ani. Care calcul este corect, cel facut cu mana pe baza legii, sau cel facut de calculatorul Dvs.?
Re: Punctaj, sporuri vechime, sporuri pentru grupa de munca
Scris de: la pensie la data: 05/28/2011 8:00am
Aveti partial dreptate deoarece :
1.Programul de calcul nu este foarte bun deoarece are niste hibe pe care noi le stim si care nu corespund in totalitate cu cele pe care credeti ca le-ati gasit dv.
Intocmirea unui program foarte bun nu se poate face gratis si in acest caz am ales calea intocmirii unui program mai simplu a carui adaptare poate fi facuta in cazul fiecaruia cu indrumarea pe care o putem da noi. Puteti cauta un program mai bun si in aceasta privinta va informam ca prin legea 263/2010 se prevede ca programul de calcul al Casei de Pensii sa fie facut public. Daca reusiti sa folositi acest program al Casei de Pensii nu ne dranjaza daca informati vizitatorii acestui site cum ati procedat.
2. Punctajul pentru stagiul militar nu trebuie sa-l luati neaparat din alta parte, el poate fi introdus in program in doua variante.
- cei care au obtinut recalcularea pensiei prin introducerea in calcul a stagiului de cotizare asimilat pentru stagiul militar, dupa iesirea la pensie au o decizie separata cu acest punctaj si il pot introduce separate in program in pagina de intrare.
- cei care nu cunosc acest stagiu in prima pagina in caseta cu punctajul suplimentar pentru stagiul militar nu completeaza nimic (ramane 0), la data de incepere a activitatii trec o data care trebuie sa fie anterioara stagiului militar iar pe perioada stagiului militar in coloada de cod selecteaza codul “S” fara a mai completa nimic. Astfel programul de calcul pensie va calcula singur punctajul pentru stagiul militar pe care apoi il gasiti facand click pe “datele introduse”
3. Sporul de vechime inainte de aprilie 1992 se calculeaza asa cum explicam de noi pe forum la “Sporul de vechime” si se introduce in program. Programul nostru nu calculeaza automat acest spor asa cum face programul Casei de Pensii deoarece al nostru este mai simplu din motivele prezentate mai sus.
Daca angajatorul nu a respectat prevederea de a introduce in salariu dupa aprilie 1992 ci mai tarziu atunci puteti introduce separat acest spor si alte sporuri, pana la introducerea lor in salariu. Trebuie insa sa aveti in vedere ca acestea vor fi luate in calcul de Casa de Pensii numai daca prezentati adeverita separata pentru acestea (nu este suficient carnetul de munca).
4. Puteti sti datele introduse in calculul pensiei de catre Casa de Pensii numai daca aceasta va elibereaza o copie de pe buletinul de calcul al pensiei.
5. Referitor la stagiile in grupele de munca faceti confuzie intre sporul de vechime pentru stagiul in gr II de munca si reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in gr II de munca care il puteti face si dv “cu mana” daca aveti in vedere tabelul 1 din lege prezentat la art 55.
-Sporul de vechime pentru stagiul in gr II de munca se calculeaza pentru stagiile mai mari de 5 ani inmultind numarul de ani completi cu 3 luni. Ex pentru 9 ani completi se beneficiaza de 9 X 3 = 27 luni adica 2 ani si 3 luni
- Reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in conditii deosebite (cu care au fost echivalate stagiile in gr II) se acorda conform tabelului nr 1 din legea 263/2010 si noi pentru aceasta reducere avem program de calcul. Ex pentru un stagiu in conditii deosebite de 9 ani (intre 8 si 10 ani) beneficiate de reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni.
In concluzie ambele calcule prezentate de dv sunt corecte numai ca primul calcul da sporul de vechime iar al doilea reducerea varstei de pensionare care sunt diferite.
Re: Punctaj, sporuri vechime, sporuri pentru grupa de munca
Scris de: HAM GHEORGHE la data: 05/31/2011 10:33am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1