Subiect "Cum mă pot pensiona?" Deschis de Oprea Ion la data: 08/19/2011 4:03am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cum mă pot pensiona?
Scris de: Oprea Ion la data: 08/19/2011 4:03am
Gen: masculin
Data nasterii: 15.06.1952
Stagiul de cotizare: 30 ani 8 luni
Alte date: Studii superioare: 5 ani. Stagiul militar de 6 luni efectuat după încadrarea în muncă. Handicap accentuat (gradul II) cu caracter permanent conform ,,Certificat de încadrare în grad de handicap'' care precizează la diagnostic: Amputaţie 1/3 sup. coapsă stânga -proteză (accident rutier, coxartroză dreapta secundară. Mers dificil cu sprijin în cârje, handicap pe care l-am suportat în ultimii 11 ani de muncă mergând în cârje. În perioada de după accidentul care mi-a provocat invaliditatea am fost pensionat pentru pierderea capacităţii de muncă timp de 11 luni (incluse deci în cei 30 ani şi 8 luni. În februarie 2009 am făcut un infarct miocardic şi sechelele acestuia plus cardiopatie ischemică, toate aceste elemente coroborate, reducându-mi aproape de zero capacitatea de muncă. Am 59 ani şi 2 luni, pe 31 august mi se încheie contractul de muncă pe un an (lucrez ca profesor suplinitor)şi intenţionez să mă pensionez deoarece starea sănătăţii nu îmi mai permite continuarea activităţii.
Intrebare: Cu respect vă rog să-mi daţi şi mie soluţii la patru chestiuni ,,arzătoare'' pentru mine:
1) Există posibilitatea să mă pensionez?
2) In caz că există această posibilitate, ce variante de pensionare am (am optat pentru ,,invaliditate'', fără a exclude oricare altă formă, fără ,,limită de vârstă'', bineînţeles?
3) Cum să procedez în cazul recomandat? (v-aş ruga să-mi indicaţi o modalitate optimizată, ţinând cont de faptul că sunt o persoană singură şi cu dificultăţi mari în ceea ce priveşte deplasarea)
4)Prin prisma flerului, dar în primul rând al expertizei dumneavoastră în domeniu vă rog să-mi estimaţi şi mie valoarea pensiei în condiţiile în care tot timpul am avut salariu aproximativ de:
- 2000 lei (inginer stagiar)- 3000 lei (1978 - 1990)
- ,,creÅŸterile'' explozive din perioada 1990 - 2000 nici nu le mai dau
- 2000 - 2006 de la 300 RON până la 1200 RON
-2007 - 06.2010 de la 3000 RON până la 3500 RON
-07.2010 - 09.2011 (după ,,ajustări'' - 1900 RON
Cu menţiunea că la ultima chestiune aştept o părere personală a dumneavoastră, sub semnul lui ,,probabil că în jur de'', vă mulţumesc pentru solicitudine!
Cu respect,
Oprea Ion
Re: Cum mă pot pensiona?
Scris de: la pensie la data: 08/20/2011 1:58am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 15 iunie 2017 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de 15 ani.
Excluzand varianta pensiei pentru limita de varsta nu mai ramane decat pensia de invaliditate.
Aceasta pensie se obtine numai dupa ce comisia de expertiza a capacitatii de munca, de pe langa Casa de Pensii teritoriala de care apartineti, va incadreaza in unul din gradele de invaliditate. Nu trebuie sa insistati pentru un anumit grad de invaliditate deoarece daca nu ati inclus si perioada facultatii in stagiul de 30 ani si 8 luni cuantumul pensiei de invaliditate va fi acelasi indiferent de gradul de invaliditate.
Din pacate nu va putem da un traseu optimizat pentru formalitatile de pensionare deoarece nu cunoastem detalii privind situatia dv iar formalitatile dupa parerea noastra depind in principal de bunavointa functionarilor cu care veniti in contact (in intelesul corect).
Ceeace putem sa va precizam noi este ca trebuie sa faceti urmatorii pasi :
1. Sa va adresati Comisiei de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa de Pensii teritoriala de care apartine domiciliul dv cu un dosar care sa cuprinda :
- Cerere tip
- Act de identitate (original si copie)
- Documente medicale din care sa rezulte sustinerea diagnosticului bolii, cauza invaliditatii precum si data aparitiei invaliditatii.
2. Dupa obtinerea deciziei de incadrare in unul din gradele de invaliditate trebuie sa intocmiti un dosar de pensie care trebuie depus la Casa de Pensii teritoriala de care apartine domiciliu dv si care trebuie sa contina in principal urmatoarele :
- Cerere tip pe care o gasiti la Casa de pensii.
- Carnet de munca (original si copie)
- Alte acte care dovedesc stagii de cotizare neinregistrate in carnetul de munca.
- Acte de stare civila BI/CI (original si copie)
- Livret militar (original si copie)
- Diploma de studii universitare (absolvite la zi) si foaia matricola (originale si copii) sau adeverinta de la unitate de invatamant absolvita .
- Adeverinta cu sporuri permanente avute fata de salariul tarifar inainte de introducerea lor in salariul inscris in carnetul de munca.
-Alte acte care adeveresc drepturi acordate prin legi speciale
-Decizia medicala de incadrare in gradul de invaliditate, primita de la comisia de expertiza a capacitatii de munca.
-Adeverinta din care sa rezulte data de incetare a platii indemnizatiei pentru incapacitate de munca sau copie de pe ultimul certificat medical daca inainte de pensionare ati beneficiat de concediu pentru incapacitate de munca.
Deasemeni nu putem estima cuantumul pensiei dar va sugeram sa deschideti un program de calculare pensie de pe site-ul nostru si dupa introducerea salariilor pe perioada lucrata. Data de inceperea activitatii o treceti pe cea de inceperea facultatii iar pe perioada ei selectati codul “F” fara a introduce salarii. Asemanator pe perioada stagiului militar selectati codul “S”fara salarii.
Reveniti si va vom da indrumari suplimentare
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1