Subiect "certificat de producator" Deschis de Bartha Timea la data: 09/01/2011 5:34pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
certificat de producator
Scris de: Bartha Timea la data: 09/01/2011 5:34pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna!Sunt in pensie de boala cu handicap de gr.2.Intrebarea mea este daca pot sa posed in acest caz certificat de producator?
Re: certificat de producator
Scris de: la pensie la data: 09/03/2011 2:37am
Situatia dv nu este clara.
Starea de handicap si pensia de invaliditate (de boala ) sunt doua stari diferite reglementate de legii diferite astfel :
Protectia persoanelor cu handicap se face conform legii 448/2006 iar incadrarea in cele trei grade de handicap (grav, accentuat sau mediu) se face de o comisie de evaluare de pe langa Consiliul Judetean. Persoanele cu handicap beneficiaza de mai multe drepturi printre care si o indemnizatie de handicap.
Persoanele care au pierdut capacitatea de munca partial sau total pot beneficia de pensie de invaliditate. Gradele de invaliditate sunt : gradul I, II si III. Comisia care face incadrarea intr-un grad de invaliditate este comisia de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa de Pensii
Persoanele incadrate intr-un grad de handicap pot fi incadrate si intr-un grad de invaliditate daca si-au pierdut capacitatea de munca.
In cazul dv vorbim numai de pensia de invaliditate.
In cazul in care sunteti incadrata in gradul I sau II de invaliditate pensia de invaliditate se suspenda numai daca realizati venituri anuale din activitati profesionale mai mari de 4 ori decat salariul mediu pe economie utilizat la fundamentarea bugetului annual pentru asigurarilor de stat. Acest salariu se stabileste anual iar pentru anul 2011 s-a stabilit la 2022 lei. Deci daca sunteti pensionata de invaliditate in gr I sau II si realizati pe an venituri mai mari de 8088 (peste 88 milioane vechi) sunteti obligata sa intocmiti o declarati individuala de asigurare sociala si sa o depuneti la Casa de Pensii si in acest caz pensia se suspenda.
In cazul in care sunteti incadrata in gradul III de invaliditate aveti dreptul sa lucrati si cu contract de munca cu jumatate de norma iar in cazul veniturilor din activitati profesionale acestea nu se limiteaza
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1