Subiect "calcul punctaj pensie" Deschis de Nutu N la data: 11/07/2011 1:09pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calcul punctaj pensie
Scris de: Nutu N la data: 11/07/2011 1:09pm
Gen:M
Data nasterii:15.09.1960
Stagiul de cotizare:6,4 ani si 22 zile grupa 2, ca muncitor,
1,3 ani stagiul militar,2 ani scoala de politie,22,6 ani lucrator politie grupa 1
Intrebare: - data cind pot iesii la pensie anticipat fara diminuarea pensiei,
-pe caz boala cite puncte de pensie am si modul concret de calcul al pensiei
Re: calcul punctaj pensie
Scris de: la pensie la data: 11/08/2011 8:21am
Reveniti si precizati daca doriti sa va facem calculul datei de iesire la pensie (anticipata sau pentru limita de varsta) ca militar activ sau intre timp ati fost trecut in rezerva si daca este posibil sa ne precizati daca stagiul dv de gr I afost echivalat cu grupa conditii speciale sau conditii deosebite.
Numarul de puncte nu vi-l putem preciza dar va explicam modul de calcul.
Re: calcul punctaj pensie
Scris de: Nutu N. la data: 11/09/2011 12:27am
Gen:B
Data nasterii:15.09.1960
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
- Data esirii la pensie atit anticipata cit si la limita de virsta ca militar activ.
-toata perioada am lucrat operativ. Nu cunosc echivalarea grupei 1
Re: calcul punctaj pensie
Scris de: la pensie la data: 11/09/2011 2:47am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, ca militar active, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in gr de munca, in 15 martie 2017 la varsta standard de pensionare de 56 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 23 ani si 2 luni si stagiul minim de cotizare in specialitate de 16 ani si 6 luni.
Grupele I si II au fost pana in 1 aprilie 2001.
Dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele conditii speciale sau conditii deosebite iar stagiile in gr II au fost echivalate cu conditii deosebite, prevazute in legea unitara a pensiilor 263/2010. Grupa cu care a fost echivalat stagiul dv de gr I il puteti afla la unitatea la care ati lucrat acest stagiu.
Pentru stagiul de 22 ani in grupa I beneficiati de un spor de vechime de 11 ani iar pentru stagiul de 6 ani in gr II de un spor de vechime de 1 an si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 41 ani si 4 luni iar impreuna cu stagiile asimilate pentru stagiul militar si scoala militara un stagiu total de cotizare de 44 ani si 7 luni din care 25 ani si 9 luni in specialitate. In aceste conditii aveti conditiile de stagiu pentru orice fel de pensie.
In functie de cum a fost echivalat stagiul dv de gr I exista doua variante de pensionare:
1. Daca locul dv de munca de gr I a fost echivalat cu “conditii speciale” pentru un stagiu de 22 ani in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 11 ani
Pentru stagiul de 6 ani in grupa II echivalata cu conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an.
Cumuland cele doua reduceri ale varstei de pensionare rezulta o reducere totala de 12 ani conform careia puteti iesi imediat la pensie pentru limita de varsta.
2.Daca locurile dv de munca de gr I si II au fost echivalate cu conditii deosebite realizati un stagiu in aceasta grupa de 28 ani si 10 luni pentru care aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 6 ani si 6 luni si iesirea la pensie pentru limita de varsta de la varsta de 50 ani si 6 luni adica din 15 martie 2011.
In aceste conditii credem ca nu mai este oportun sa discutam despre pensia anticipata pe care o puteti obtine in 15 martie 2012 si numai in conditiile reorganizarii unitatii in care lucrati sau declararii ca inapt medical sa mai activati.
Deasemeni nu este oportun sa discutam nici de pensia de invaliditate.
Pensiile pentru limita de varsta, de invaliditate sau anticipata se calculeaza astfel :
- Se calculaza un punctaj lunar prin impartirea salariului (soldei) obtinut de dv in luna respectiva cu salariul mediu pe economie din acea luna.
- Se calculeaza un punctaj anual pe un an calendaristic impartind suma punctajelor lunare din acel an la 12 indiferent cate luni s-au lucrat in acel an .
- Pe perioada stagiului de gr II se majoreaza punctajul cu 25 % iar pe perioada stagiului de gr I majorarea este de 50 %.
- Pe perioada stagiului militar si al scolii militare in calcul punctajului se ia salariul minim pe economie din acea luna
- Se calculeaza suma punctajelor anuale pe perioada lucrata
- Se calculeaza punctajul mediu al pensiei prin impartirea sumei punctajelor lunare calculata ca mai sus cu stagiul complet de cotizare (in cazul dv 23,16667)
Se calculeaza valoarea pensiei prin inmultirea punctajului mediu cu valoarea punctului de pensie care acum este de 732,80 lei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1