Subiect "informatii" Deschis de cristina p la data: 11/24/2011 6:08pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
informatii
Scris de: cristina p la data: 11/24/2011 6:08pm
Gen:f
Data nasterii:21.07.1955
Stagiul de cotizare:in Romania 28ani 3luni 22zile (11 ani in grupa ll ), 9ani 3 luni in Italia .
Alte date:
Intrebare:stagiul de cotizatie se cumuleaza cu cel Italian ptr. calcularea pensiei din Romania ? Cand voi pute beneficia de pensia romana ? In prezent nu lucrez , credeti ca mi-ar fii de folos sa platesc o asigurare individuala ptr. urmatorii ani , mai precis pana la 40 ani vechime ? In viitor voi beneficia de 2 pensi separate ? ce se poate intelege prin pensia comunitata ? ce avantaje ? Multumesc anticipat.
Re: informatii
Scris de: la pensie la data: 11/25/2011 4:44am
Pensia comunitara se acorda celor care au lucrat in cel putin doua tari din UE. Aceasta se calculeaza separat in tarile in care au lucrat conform legilor proprii acelor tari se cumuleaza si sunt transferate in tara de domiciliu. Stagiile de cotizare se recunosc reciproc numai ca vechime.
In Romania conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 21 septembrie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 2 luni.
Pentru stagiul de 11 ani lucrati in grupa II beneficiati de un spor de vechime de 2 ani si 9 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare in Romania de 31 ani.
Avand stagiul complet de cotizare lucrat in Romania (cumulat cu sporul de vechime in grupa de munca) pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta si anticipata partiala nu este necesara cumularea stagiului lucrat in Italia si nici sa va completati stagiul de cotizare prin contract de asigurare sociala.
Stagiul de gr II a fost echivalat cu conditii deosebite si pentru un stagiu in aceasta grupa de 11 ani beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani conform careia aveti dreptul la iesirea la pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani si 2 luni adica in 21 septembrie 2013.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata cu mai putin de 17 %.

Daca in ultimii ani ati avut carnetul de munca la dv si nu l-ati prezentat la actiunea de scanare organizat de Casa de Pensii este de presupus sa aveti ceva probleme la dovedirea stagiului de cotizare si pentru a lamurii lucrurile este bine ca inainte de depunerea dosarului de pensionare sa mergeti la Casa de Pensii (dv sau o alta persoana) pentru a vi se analiza stagiul de cotizare si a vi se indica ce actiuni suplimentare sa intreprindeti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1