Subiect "pensie in Romania" Deschis de maria novo la data: 01/08/2012 12:40pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie in Romania
Scris de: maria novo la data: 01/08/2012 12:40pm
Gen:F
Data nasterii:1950
Stagiul de cotizare:23ani lucrat in Baia Mare
Alte date:sunt plecata in Germania din 1991 si lucrez si acum acolo
Intrebare:ce demersuri trebuie sa fac pentru obtinerea pensiei la limita de virsta in Romania,si acum am cetatenia romana
Re: pensie in Romania
Scris de: la pensie la data: 01/09/2012 7:49am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta .
Deci pentru a beneficia de pensie in Romania trebuie sa intocmiti si sa depuneti dosarul de pensie
Pentru cele doua stagii cotizate in Romania si Germania pensia dv va contine doua componente una pentru stagiul lucrat in Romania si alta pentru stagiul lucrat in Germania fiecare calculata dupa legislatia tarii respective. Ambele componente pot fi primite la domiciliu in tara de resedinta.
Dosarul de pensie pentru pensia din Romania se poate depune si in Germania, la institutia care se ocupa de pensii, deoarece Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale cu toate tarile din UE si poate fi depus si in Romania la una din Casele de pensii teritoriale, de o persoana imputernicita cu procura in acest sens.
In Romania in ultimii ani s-a desfasurat o actiune de scanare a carnetelor de munca in vederea intocmirii unei arhive electronice a Casei Nationale de Pensii, in cadrul careia trebuiau scanate toate carnetele de munca inclusiv cele care se aflau la posesorii nepensionati.
In consecinta trebuia sa prezentati si dv pentru scanare carnetul de munca la una din casele de pensii teritoriale. Aceasta se putea face si de alta persoana din tara imputernicita de dv prin procura eliberata de ambasada sau un consulat al Romaniei.
Termenul de incheiere al acestei actiuni a fost amanat de nenumarate ori. Ultimul termen a fost 31 decembrie 2011 si nu stim daca va mai fi prelungit.
Puteti sa va interesati in aceasta privinta printr-un cunoscut din tara care poate intreba la ghiseul uneia din casele de pensii teritoriale (dar peste ceva timp) sau dv periodic sa urmariti site-ul Casei Nationale de pensii care il puteti accesa la adresa :
http://www.cnpas.org/
Tot pe acest site puteti citi si alte informatii facand click pe paginile :
- Pensionari cu domiciliul in strainatate.
- Acorduri bilaterale.
Tot pe acest site gasiti si actele care compun dosarul de pensie
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1