Subiect "CAS" Deschis de Dorina la data: 01/26/2012 5:37am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
CAS
Scris de: Dorina la data: 01/26/2012 5:37am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
As avea o intrebare daca puteti sa-mi raspundeti
Cand am depus cererea de pensionare la limita de varsta am depus si o adeverinta cu veniturile obtinute de la un liceu la care am avut ore in afara orelor de servici care erau la o intreprindere, in perioada 1977-1979.
La calculul pensiei nu mi s-a luat in considerare aceasta adeverinta. Mi s-a spus ca la plata cu ora nu se retinea CAS, dar conform DECRETULUI Nr. 389 din 11 octombrie 1972 unitatile socialiste de stat, organizatiile cooperatiste, alte organizatii obstesti, orice alte persoane juridice, precum si persoanele fizice, care folosesc personal salariat, erau datoare sa verse la bugetul asigurarilor sociale de stat, o contributie de 15% asupra cistigului brut realizat.
Daca puteti sa-mi spuneti daca si scolile au facut acelasi lucru, si daca da de ce nu se iau in calcul la pensie sumele respective.
Va multumesc mult.
Re: CAS
Scris de: la pensie la data: 01/27/2012 3:21am
Aceasta este o situatie interpretabila si numai prin actionarea in justitie se poate spune ca interpretarea pe care o face Casa de pensii prevederilor legii 49/1992 in cazul dv este justa sau nu.
Faptul ca nu vi se recunoaste aceasta adeverinta nu este determinata de faptul ca ati lucrat la scoala ci pentru faptul ca ati fost platita dupa un tarif pe ora nu cu un salariu tarifar fix. Este prevazut ca in calculul pensiilor sa fie luate numai salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent acordate conform legii 49/1992 cum ar fi sporurile de vechime, de noapte, pentru conditii de munca etc.
Se specifica faptul ca primele sau veniturile obtinute in acord global sau pe baza de tarif de timp nu sunt luate in calcul desi toate intreprinderile (inclusive scolile) au platit CAS la fondul de salarii asa cum precizati si dv.
Cunoastem cazuri de persoane care au obtinut in instanta dreptul de a fi recalculate pensile pentru sumele obtinute in acord global.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1