Subiect "recalculare pensie" Deschis de Pop S Vasile la data: 04/13/2008 12:48pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensie
Scris de: Pop S Vasile la data: 04/13/2008 12:48pm
Unchiul meu ,Chiuzbaian Dumitru a iesit la pensie in 1994 dupa 32 de
ani(1962-1994) lucrati ca masinist pod rulant in turnatorie la IMMUM si Metamar. Intentioneaza sa ceara casei de pensii recalcularea pensiei in conformitate cu prevederile legii19/2000 si pentru asta ne-am adresat societatii EVEX, depozitara arhivei IMMUM si Metamar cu solicitarea de a ne intocmi o situatie cu salariile brute realizate in fiecare din cele 384 de luni lucrate in cele doua unitati economice,bazandu-ne pe prevederile Art.78-alin (4)si art.164-alin (1) din Legea 19/2000.
EVEX refuza sa ne dea o astfel de situatie, pe motiv ca, a mai eliberat atfel de situatii si solicitantii lor s-au intors cu ele la EVEX ,pentru ca nu le-au fost acceptate la Casa de Pensii si ca ,neoficial,salariati ai Casei de pensii au recomandat firmei EVEX sa numai dea astfel de situatii.Motivul il constituie precizarea inserata in continutul Art.164-alin(1)"...se utilizeazasalariile brute sau nete,dupa caz,in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca .Este stiut insa ca inainte de 1992 in carnetul de munca se trcea salariul de incadrare potrivit pregatirii profesionale, nivelului de calificare si experienta in munca. Salariul brut/net realizat luna de luna avea la baza realizarile in acord calculate la numarul de ore lucrate si gradul de realizare a planului,la care se adaugau sporurile(de vechime ,de noapte, de munca grea,de sef de echipa etc...)Aceasta era baza de calcul pentru contributia salariatului la fondul de pensii.In cazul nostru salariul brut realizat luna de luna era de 1,5-1,7 ori mai mare decat salariul de incadrare,fapt pe care il putem dovedi si cu cei 6 fluturasi pe care-i mai pastram ,dar si cu statele de plata si carnetul de munca . Va adresam pe aceasta cale, respectuoasa rugaminte ,sa ne spuneti daca demersul nostru este indreptatit si daca merita sa continuamactiunea pentru recalcularea pensiei.
Cu deosebit respect!
Pop S Vasile
Re: recalculare pensie
Scris de: la pensie la data: 04/14/2008 8:39am
Mesajul dv are foarte multe informatii care necesita comentarii si anume:
Recalcularea pensiilor acordate pana la 1 aprilie 2001 s-a facut in anul 2005 conform OUG 4/2005 iar cele acordate intre anii 1991-1996 au fost recalculate si introduse in plata incepand cu septembrie 2005 conform Hotararii de guvern 733/2005. Anterior acestei date pensionarii trebuiau sa prezinte adeverinte cu sporurule primite si care nu erau continute in cartea de munca in vederea recalcularii. Nu ati spus daca in aceasta etapa de recalculare a primit si predat la Casa de Pensii adeverinte cu sporurile suplimentare. Daca nu le-a prezentat pensia s-a recalculat numai cu datele din cartea de munca si cu sporul de vechime care s-a calculat automat pana in august 1992 . In acest caz unchiul dv poate cere si angajatorul sau cine detine arhiva este obligat sa-i elibereze adeverinta cu sporurile .
Adeverinta trebuie insa sa contina numai datele suplimentare fata de cartea de munca avute in vedere prin lege la calculul pensiei care sunt detaliate in anexa la OUG 4/2005. Sumar acestea sunt:
Sporuri cu caracter permanent fie in valoare fixa fie sub forma de procent din salariul tarifar referitoare la: conditiile de munca, functii de conducere,sef de echipa, lucru in timpul noptii (sub forma de % nu sporul platit la numarul de zile), sporul pentru lucru sistematic peste program (iarasi sub forma de % ) Nu fac obiectul acestor adeverinte: castigurile suplimentare la formele de retributie in acord, premii ocazionale, participare la beneficiu, diurna de deplasare,sporul pentru lucru in zilele de sambata,duminica si sarbatori legale.
Un alt criteriu de selectare a acestor sporuri in adeverinte este daca pentru acestea s-a platit CAS.
Deasemeni trebuie sa facem o distinctie a termenului de salariul brut si net de care amintiti dv si care se refera fie la salariile brute/nete trecute in cartea de munca fie cele medii pe economie comunicate in legea 19/2000 sau comunicate de Institutul National de Statistica. Prin salariul brut se intelege salariul inainte de impozitare in perioadele cand se retine impozit din salariu. Acest salariu brut nu este echivalent cu castigul brut obtinut de salariat pe o luna care in cazul lucrului in acord poate fi foarte mare. Salariul net este deasemeni slariul obtinut in perioadele cand s-a operat numai cu salarii nete pentru retribuirea salariatilor fara sa se retina impozit din salariu.
Dupa parerea noastra functionarii care elibereaza adeverintele ar trebui sa argumenteze legalitatea trecerii unui anumit spor in adeverinta si nu motivarea ca nu este luat in considerare de Casa de Pensii. Conform legii ei sunt obligati sa treaca in adeverinta numai sporurile legale care trebuie sa fie recunoscute de Casa de Pensii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1