Subiect "nelamurire" Deschis de Cristoloveanu Andrei la data: 05/17/2014 5:02am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
nelamurire
Scris de: Cristoloveanu Andrei la data: 05/17/2014 5:02am
Gen:M
Data nasterii:21.11.1959
Stagiul de cotizare:20 ani
Alte date:pensionar MApN la limita de varsta in grad
Intrebare: In anul 2001 am suferit un accident vascular cerebral si am iesit la pensie. Dupa operatie si recuperari medicul specialist mi-a recomandat un insotitor. In prezent sunt tot paralizat, starea mea de sanatate nu s-a schimbat,activitatile pe care le execut sunt limitate,multe dintre ele nu le pot realiza fara ambele membre superioare iar deplasarea este greoaie. Intrebare- avand in vedere ca recent a fost modificata lista afectiunilor cu handicap ireversibil, ma pot a adresa comisiei pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate si ulterior solicitarea unui insotitor (cu mentinerea pensiei actuale)?
Re: nelamurire
Scris de: la pensie la data: 05/19/2014 2:00am
Nu ati precizat gradul actual de invaliditate si daca vi s-a recalculat pensia conform legii 119/2010 modificata prin OUG 1/2011.
Acordarea dreptului la insotitor se face numai pensionarilor cu gradul I de invaliditate.
Incadrarea in gradul I de invaliditate se face de catre medicul expert de la comisia de expertiza a capacitatii de munca in cazul celor care au pierdut in totalitate capacitatea de munca si a capacitatii de autoingrijire. Aceasta incadrare nu depinde de lista la care va referiti dv.
Expertizarea capacitatii de munca poate fi facuta si la cererea pensionarilor deci aveti dreptul sa cereti aceasta expertizare.
Nu avem datele necesare sa apreciem daca in cazul incadrarii in alt grad de invaliditate vi se va mentine actuala pensie.
Re: nelamurire
Scris de: Cristoloveanu Andrei la data: 05/19/2014 6:53am
Gen:M.
Data nasterii:21.11.1959
Stagiul de cotizare:20 ani
Alte date:pensionar MApN
Intrebare:urmare la prima nelamurire, mentionez ca am iesit la pensie la cerere, conform ordonantei 7, cu reducerea efectivelor, si nu am niciun grad de invaliditate. Pensia a fost la limita de varsta in grad, stabilita conform vechimii si a fost recalculata conform legii 119/2010 modificata prin OUG 1/2011. Daca pensia va fi transformata in pensie de boala, atunci aceasta ar ajunge mult mai mica si n-ar mai avea rost incercarea de a obtine vreun grad de invaliditate.
Re: nelamurire
Scris de: la pensie la data: 05/20/2014 12:09pm
Pensia pentru limita de varsta nu se mai poate transforma in alta pensie, respectiv pensie de invaliditate.
Puteti beneficia de indemnizatie de insotitor sau de serviciile unui asistent personal angajat prin contract daca obtineti certificat de handicap grav.
Certificatul de handicap grav poate fi eliberat in urma examinarii de catre Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Aceste comisii sunt organizate pe langa Consiiliile judetene sau dupa caz pe langa consiile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Aceste avantaje nu afecteaza in niciun fel pensia.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1