Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de ioan la data: 02/05/2015 2:08pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: ioan la data: 02/05/2015 2:08pm
Gen:m
Data nasterii 22051968
Stagiul de cotizare:24 militar,3,6 civil
Alte date alte conditii:
Intrebare:problema este ca dupa stagiul de cotizare,varsta si reducerea varstei de pensionare,cei de la personal au spus ca singura modalitate
de iesirea"legala" este demisia.Vreau sa va intreb daca stagiul complet de cotizare in speta 28,4 luni este obligatoriu sau ceeace spun cei de la personal este ceva aleatoriu?
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 02/06/2015 9:18am
Problema principala la dv este daca si cat din stagiul de cotizare lucrat ca militar este incadrat in grupa de munca “alte conditii”.
In primul raspuns pe care vi l-am dat am precizat :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 22 iulie 2027 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare de 28 ani si 4 luni si stagiul minim de cotizare in specialitate de 19 ani si 2 luni daca atunci lucrati tot in sectorul militar sau asimilat.
Am luat in calcul stagiul de cotizare de 24 ani in grupa “alte conditii”.
Pentru stagiul de cotizare de 24 ani lucrat in grupa alte conditii beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 24 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 51 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de 24 ani lucrat in grupa alte conditii beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 12 ani si puteti sa va pensionati cu pensie pentru limita de varsta.la varsta de 47 ani si 2 luni adica in data de 22 iulie 2015 daca atunci lucrati tot in sectorul militar sau asimilat.
In aceste conditii pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare cat timp lucrati in sectorul militar se pune conditia sa aveti stagiul minim de cotizare in specialitate (sectorul militar) de 19 ani si 2 luni pe care il aveti.
Stagiul complet de cotizare de 28 ani si 4 luni este o conditie de pensionare numai pentru pensile anticipata sau anticipata partiala si acesta se compune din :
- Stagiile de cotizare lucrate efectiv in sectorul civil si in sectorul militar.
- Stagiul aferent (suplimentar) acordat pentru stagiul in grupa de munca
In conditiile in care aveti un stagiu de cotizare de 24 ani in grupa alte conditii se acorda un stagiu suplimentar aferent stagiului in grupa de munca “alte conditii” de 24 ani care cumulate cu stagiul de cotizare de 24 ani lucrat in sectorul militar si stagiul de cotizare de 3 ani si 6 luni lucrat in sectorul civil, rezulta un stagiu de cotizare total de 51 ani si 6 luni cu mult mai mare decat stagiul complet de cotizare de 28 ani si 4 luni.
Pensiile anticipata partiala sau anticipata nu le puteti obtine acum deoarece pentru acestea trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii :
- Sa aveti varsta de minim de 59 ani si 2 luni pe care o realizati in 22 iulie 2022
- Sa aveti stagiul complet de cotizare pe care il realizati si in prezent daca aveti minim 2 ani lucrati in grupa alte conditii.
- Unitatea in care sunteti angajat sa intre in reorganizare si postul dv sa se desfiinteze sau sa realizati varsta limita pentru gradul pe care il aveti sau sa fiti declarat inapt medical pentru munca pe care o prestati ca militar.
In aceste conditii va precizam ca daca vreti sa mai comentam situatia dv veniti cu informatia precisa privind stagiul de cotizare lucrat de dv in grupa de munca alte conditii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1