Subiect "contributie cas angajat" Deschis de ciobanu eugen la data: 06/11/2008 2:05pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
contributie cas angajat
Scris de: ciobanu eugen la data: 06/11/2008 2:05pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: La desfacerea contractului de munca am primit prima de fidelitate in valoare de 72000 plus drepturi salariale pe ultima luna lucrata plus plata concediu odihna cuvenit 79000 lei.La aceasta suma s-a oprit CAS angajat 7541 lei.Va rog lamuriti-ma suma oprita pentu CAS va fi valorificata la pensie?
Re: contributie cas angajat
Scris de: la pensie la data: 06/12/2008 4:14pm
Pentru asemenea venituri se retine CAS conform Ordinului Ministerului Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse nr 92/8 februarie 2008. Valorificarea acestor sume este prevazuta de legea 19/2000, cu modificarile ulterioare, a se face conform art 89 alin 2 si 3 automat incepand cu 1 ianuarie al anului urmator iesirii la pensie. Pentru a fi sigur de acest lucru este bine sa depuneti o cerere in termenul legal prevazut in decizia de pensionare cerand recalcularea. In cazul ca niciuna din aceste cai nu este aplicata puteti sa va adresati instantelor de judecata, actiune ce este lipsita de taxe.
In lipsa precizarilor privind motivul desfacerii contractului de munca raspunsul a fost dat presupunand ca s-a facut in momentul acordarii pensiei caz in care primirea drepturilor este ulterioara calcularii pensiei. In cazul desfacerii contractului de munca din alte motive sumele platite vor fi valorificate normal avand in vedere ca prin legea 250/2007 sumele pentru care se plateste CAS nu mai sunt plafonate si sunt valorificate integral la pensie nemaifiind necesara nicio contestatie .
Faptul ca aceste sume sunt trecute sau nu in cartea de munca are mai putina importanta deoarece acestea sunt transmise in format electronic la Casa de Pensii. Puteti verifica acest lucru prin instiintarea anuala de certificarea a punctajului obtinut pe care Casa de Pensii este obligata sa o transmita asiguratilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1