Subiect "Acte pensie" Deschis de GigiH la data: 10/06/2018 12:57pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Acte pensie
Scris de: GigiH la data: 10/06/2018 12:57pm
Gen:B
Data nasterii:22.12.1956
Stagiul de cotizare:41ani și 6 luni
Alte date:8ani și 7luni gr.a doua; 9luni condiții deosebite
Intrebare:Am dreptul la pensie anticipata nepenalizata și sunt forțat(obligat de firma, care trece la disponibilizări, iar în CCM are trecut la prioritar angajații care au dreptul la pensie de orice fel) sa îmi depun dosarul luna aceasta. Am actele pregătite, dar îmi mai lipsește o adeverință cu salariile brute de la o firma de construcții care a fost închisă, am dat de cel ce administrează arhiva, am cerut adeverință din iunie a.c. dar inca nu mi-a trimis-o. Pot depune dosarul fara ea și să o depun ulterior până se emite decizia de pensionare sau nu mai pot și pierd la pensie. Vă mulțumesc anticipat pentru un răspuns cat mai rapid.
Re: Acte pensie
Scris de: la pensie la data: 10/07/2018 10:08am
La depunerea dosarului de pensionare trebuie sa depuneti o cerere in care sa precizati tipul pensiei corespunzator cu stagiul de cotizare dovedit cu acte. Deci nu puteti sa cereti pensie anticipata, nediminuata daca nu dovediti ca aveti stagiul de cotizare de 43 ani inclusiv stagiul de cotizare suplimentar de 2 ani pentru stagiul in grupa de munca.
Puteti depune cerere de pensionare pentru pensie anticipata partiala, diminuata, daca prin acte dovediti un stagiu de cotizare de minim 35 ani si in acest caz aveti urmatoarele variante :
- Daca inainte de emiterea deciziei de pensionare procurati adeverinta de stagiu lipsa, pana la stagiul total de 43 ani, puteti retrage cererea de pensionare cu pensie anticipata partiala, diminuata, si depune adeverinta de vechime necesara insotita de alta cerere de pensie anticipata, nediminuata. Dar atentie in acest caz vi se acorda pensia anticipata, nediminuata, de la data in care v-ati completat stagiul de cotizare.
-Daca inainte de emiterea deciziei de pensionare nu reusiti sa procurati adeverinta de stagiu lipsa, pana la stagiul total de 43 ani, ramane cererea de pensionare cu pensie anticipata partiala, diminuata, care va fi platita pana la trecerea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni adica pana in data de 22 iunie 2020.
Re: Acte pensie
Scris de: GigiH la data: 10/07/2018 12:36pm
Gen:B
Data nasterii:22.12.1956
Stagiul de cotizare:43ani și 6luni cu cei 2 ani de grupa a doua de munca
Alte date:
Intrebare:Dosarul este pentru pensie anticipata nediminuata, avand 40 ani 5 luni lucrați din care 8 ani și 7luni grupa a doua, 1 an și o lună șomaj și 9 luni condiții deosebite. Deci am contribuție 41 ani și 6 luni plus cei doi ani bonificatie pentru grupa a doua, total 43ani și 6 luni. Întrebarea era privitor la o adeverință pentru salarii brute din arhiva, știind că în carnetul de munca sunt trecute salariile de încadrare, eu lucrând 10 ani in construcții, cate 12÷14 ore pe zi. Adeverință aceasta inca nu am primit-o, am adeverințe de grupa , sporuri,am ani de pensie anticipata nediminuata. Mai pot depune aceasta cerere și când?... Ea îmi stabileste mărimea pensiei nu tipul acesteia.
Re: Acte pensie
Scris de: la pensie la data: 10/08/2018 4:15am
Acum am inteles situatia stagiului dv de cotizare.
Daca aveti stagiul de cotizare necesar obtinerii pensiei anticipate, nediminuate, puteti depune dosarul pentru pensie, dupa care puteti cere oricand recalcularea pensiei daca aduceti adeverinte cu venituri care nu au fost luate in calcul si care conform legislatiei actuale a pensiilor trebuiau luate in calcul.
Insa va semnalam urmatoarele aspecte :
Din baza de calcul a pensiei conform legislatiei actuale a pensiilor nu fac parte toate castigurile obtinute de dv ci numai urmatoarele :
In perioada inainte de 01 aprilie 2001
- Salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent dovedite prin carnet de munca sau adeverinte eliberate de angajator sau detinatorul legal ar arhivei financiare a anjajatorului la care ati lucrat.
Puteti citi mai multe amanunte privind aceasta baza de calcul in pagina de pe site de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
- In plus fata de sumele de mai sus cei care au lucrat pe santiere de constructii montaj, cu program prelungit, pot beneficia de calculul sumelor castigate pe orele suplimentare, daca deschid o actiune in justitie si prezinta sumele castigate pe orele suplimentare cerand obtinerea unei Hotarari judecatoresti care are in vedere prevederile Deciziei ICCJ 5/2010.
In perioada dupa 01 aprilie 2001
- Sumele pentru care s-a platit CAS. Aceste sume nu trebuie dovedite prin adeverinte pentruca se afla in arhiva electronica a Casei de Pensii.
Va mai semnalam ca pentru adeverinta cu sumele castigate pe orele suplimentare trebuie sa va adresati celui care detine arhiva financiara a fostului dv angajator, care este diferita de arhiva de personal.
Re: Acte pensie
Scris de: GigiH la data: 10/08/2018 5:24am
Gen:B
Data nasterii:22.12.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Da, aveți dreptate, in lege se spune că se ia în calcul salariul brut care se raportează la salariul mediu brut pe economie, de aceea m-am adresat celui ce deține arhiva firmei de construcții SCT București, pentru obținerea adeverinței, dar întârzie și firma unde lucrez in prezent are în CCM stipulat că prioritar la disponibilizări cei ce au dreptul la orice fel de pensie. Am luat de altfel și adeverință de unde lucrez in prezent pentru pensie dar nu știu cât este valabilă.
Re: Acte pensie
Scris de: la pensie la data: 10/08/2018 7:35am
Continuati sa fiti confuz. Nu ati precizat perioada in care ati lucrat pe santierul de constructii. Noi am precizat in raspunsul anterior ca salariul brut se ia in calcul dupa data de 01 aprilie 2001 daca pentru el s-a platit CAS, dar in acest caz nu aveti nevoie de adeverinta.
Adeverinta pe care o aveti de la actualul angajator nu isi pierde valabilitatea in timp.
Mai vrem sa va sfatuim sa analizati daca la disponibilizare aveti dreptul la trecere in somaj si daca aveti acest drept faceti un calcul daca acceptand somajul nu pierdeti alte drepturi care vi se acorda la disponibilizare.
Re: Acte pensie
Scris de: GigiH la data: 10/08/2018 8:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Este vorba de salarii pe perioada octombrie.1991÷1.04.2001, când am lucrat pe șantier de construcții poduri. La disponibilizare că și la pensionare primesc un salariu. Deci să înțeleg că în prezent acea adeverință pe care o voi primi cu salariile brute nu îmi va ajuta decât după aplicarea noii legi a pensiilor, care este în discuție. Daca o primesc, sa o dau sau sa astept?.... Asta era întrebarea, eu am stagiul de cotizare de 43,5 ani.
Re: Acte pensie
Scris de: la pensie la data: 10/09/2018 3:19am
Acum este clar ce doriti.
Trebuie sa va precizam insa ca noua lege a pensiilor nu a fost promulgata si raspunsul pe care vi-l dam se bazeaza pe prevederile proiectului de lege.
In acest sens va putem preciza ca la articolul 154 din proiectul noii legi a pensiilor se prevede :
- In calculul punctajului lunar intra venitul total lunar realizat dovedit prin adeverinta.
- In cazul nedepunerii adeverintei cu venitul total lunar punctajul lunar se majoreaza, din oficiu, cu 10 %. Noua lege a pensiilor se prevede a intra in vigoare in data de 01 septembrie 2021.
Avand in vedere cele de mai sus consideram utile urmatoarele sfaturi :
- Sa insistati pentru obtinerea acestei adeverinte pentru perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001.
- Sa depuneti aceasta adeverinta inainte de septembrie 2021 pentru ca functionarii casei de pensii sa poata face calculul mai repede.
- Inainte de depunere sa analizati diferenta intre venitul luat in calculul punctajului lunar al pensiei conform actualei legi a pensiilor si venitul total lunar din adeverinta si sa depuneti adeverinta numai daca venitul total lunar din adeverinta este mai mare cu peste 10 % fata de .venitul lunar luat in calculul pensiei conform actualei legi a pensiilor
Venitul lunar luat in calculul pensiei conform actualei legi a pensiilor il puteti afla daca cereti dupa primirea deciziei de pensionare a buletinului de calcul al pensiei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1