Subiect "varsta pensie" Deschis de Gabriela la data: 11/06/2018 7:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
varsta pensie
Scris de: Gabriela la data: 11/06/2018 7:58am
Gen:F
Data nasterii:19.08.1968
Stagiul de cotizare:in Romania 15 ani din care 7 ani grupa a I a, si cu Contract de munca in Italia 11 ani si 6 luni.
Alte date:
Intrebare:Cand trebuie sa ies la pensie si cum se beneficiaza de vechimea in munca sau de pensie pentru stagiul din Italia.
Re: varsta pensie
Scris de: la pensie la data: 11/06/2018 9:03am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 19 august 2031 la varsta standard de pensionare de 63 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Italia.
Stagiul dv lucrat in grupa I de munca a fost echivalat cu grupa “conditii speciale” .
Pentru stagiul de 7 ani lucrat in gr I de munca beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare in Romania de 18 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de cotizare de 7 ani lucrat in gr I echivalat cu conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni, adica in data de 19 februarie 2028, daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 5 ani si 6 luni si realizati stagiul total de cotizare (in Romania si Italia) de 35 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 58 ani adica in data de 19 august 2026 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 5 ani si 6 luni si realizati stagiul total de cotizare (in Romania si Italia) de 35 ani. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Dosarele pentru cele doua componente pot fi depuse impreuna fie in Romania, fie in Italia, fie separat in Romania si Italia.
Documentele pe care trebuie sa le contina dosarele de pensie le veti afla adresandu-va Casei Nationale de Pensii din Romania.
Pentru pensia din Romania va recomandam sa va interesati peste cca 3 - 4 ani pentruca este foarte probabil ca legislatia in acest domeniu sa se modifice.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1